Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 5

Lämminveristen GLi Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 90 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan viisi kappaletta. Finaaliin pääsee jokaisesta karsinnasta kaksi parasta, sekä kaikkien karsintojen vertailun kautta kaksi kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Kolmannessa karsintalähdössä viivalle asettuvat Lightning Luca, Firecracker Gunn, Birgit Combo, Shackhills Twister, Double Strike, Imperator, American Zakke, Nubia, Pixie Dust, Planbee, Truly Easy ja Nette’s Ensio.

Johan Untersteiner tuo Teivoon lahjakkaan Imperatorin. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Koko karsintojen kiinnostavimpiin nimiin lukeutuu Ruotsista Johan Untersteinerin valmennustallista kisaan saapuva lahjakas ja hurjasukuinen Imperator. Hevosen omistaja, jääkiekkopiireistäkin tuttu Tero Lehterä raportoi kaiken olevan mallillaan.

– Hyvillä mielin tullaan karsintoihin. Kriterium on ollut jo pitkään hevosen tämän kauden päätähtäin ja sitä silmällä pitäen on ajettu muutama startti rutiinia hakien. Hevonen ei ole kaikkein varhaisin, mutta kaikki on hoitajan mukaan hyvin ja finaalipaikkaa lähdetään hakemaan. Kaikkia vastustajia kunnioitetaan, mutta ketään ei pelätä.

Pekka Korven treenaama Birgit Combo aloitti kaksivuotiaana jykevällä tyylillä, sillä se keräsi kuuteen kisaan yhtä monta totosijaa ja lähes 28 000 euroa palkintorahoja. Syyskuussa Birgit Combo voitti rahakkaan Junnustartti-finaalin ja jatkoi kultakannassa myös lokakuussa Kasvattajakruunun karsinnassa. Kasvattajakruunun finaalissa tamma oli kolmas. Kausi huipentui 11 000 euron arvoiseen kakkossijaan SHKL Hevosenomistajapokaalin finaalissa.

Kolmivuotiskaudella kärkisijat ovat kiertäneet ja tienestit jääneet sitä myöten maltilliseksi. Tammakriteriumin karsinnassa Birgit Combo oli kolmas, mutta jäi finaalissa hännille.

Birgit Combo oli Tammakriterium karsinnassa hienosti kolmas, mutta jäi finaalissa hännille. Kuva: Maisa Hyttinen

Kovalla statistiikalla kilpaileva Shackhills Twister on voittanut uransa kymmenestä kisasta kuusi ja ollut peräti kahdeksan kertaa kahden parhaan joukossa. Jari Kinnusen valmennettava on tehnyt jo yli 23 000 euron tilin. Heinäkuussa Mikkelissä ruuna pinkoi täydellä matkalla tuloksen 13,8 ja vei nimiinsä varsin tasokkaan kolmivuotiskoitoksen. Taustavoimien odotukset ovat syystäkin korkealla kauden kohokohdan lähestyessä.

– Karsintaan lähdetään hyvillä mielin. Saatiin hyvä lähtörata ja tuntuu että hevosen kuntokäyrä osoittaa ylöspäin. Kyllä me finaalipaikkaa tavoitellaan ihan tosissaan, Kinnunen kommentoi tyytyväisenä.

Voitokkaan American Heron pikkuveli American Zakke aloitti uransa huhtikuussa voitolla, mutta sen jälkeen laukat ovat hidastaneet menoa enemmän ja vähemmän. Viimeisimmässä kisassaan American Zakke esiintyi lupaavasti, sillä se ravasi 5 000 euron arvoiseen voittoon uudella hienolla ennätystuloksella 14,9. Voittosummassaan kymppitonnin rajaa lähestyvä Hannu-Pekka Korven suojatti vaikuttaa olevan parhaassa iskussaan juuri sopivalla hetkellä.

Toukokuussa Hannu Hietaselta Joni-Petteri Irrin valmennukseen vaihtanut Double Strike on esiintynyt uusista käsistä edukseen. Ruuna on ottanut viiteen kisaan kolme voittoa ja kellottanut viime kisoissaan tasaisesti 15-alkuisia tuloksia.

– Double Strike on aloittanut meiltä hyvin. Se on tehnyt vahvoja juoksuja ja tullut aina hyvin maaliin. Voimia on jäänyt jokaisessa kisassa varastoon. Viimeksi Turussa hevonen tuli tosi paljon voimia tallella maaliin, ohjastaja Hannu Torvinen tykkäsi hevosesta kovasti, Irri kertoo tyytyväisenä.

Paikka rahakkaassa Kriterium-finaalissa on tiukasti tähtäimessä.

– Lähtöpaikka on ihan kohtuullinen, mutta Double Strikelle osui varmaankin se kovin karsintalähtö. Uskon ja luotan silti, että hevonen riittää tässä pitkälle. Ihan tosissaan lähdetään finaalipaikkaa hakemaan.

Tapio Perttusen treenaama Firecracker Gunn aloitti uransa hyvällä tyylillä ja oli kaikissa viidessä ensimmäisessä kisassaan kolmen parhaan joukossa. Sen jälkeen laukat ovat sotkeneet menoa.

– Laukkoja on tullut jonkin verran, kun hevonen on vielä keskeneräinen. Se on tehnyt starteissa tasaista työtä. Kyseessä on vahva menijä, mutta finaalipaikka olisi jonkinlainen yllätys, Perttunen pohtii.

Jukka-Pekka Hukkasen valmentama voitokas Planbee on tienannut alku-uransa aikana jo yli 20 000 euroa. Suurin jackpot tärähti heinäkuussa Jokimaan Hambosta, jonka voitosta ruuna kuittasi 10 000 euroa. Valmentaja on ollut tyytyväinen hevosen otteisiin.

_ Planbeen ura on alkanut hyvin. Nyt hevonen on vähän sairastellut, mutta yritetään saada hevonen hyväksi Kriteriumiin. Nopeus on hevosen paras ominaisuus. Toivottavasti Planbeestä saadaan meille pitkä-ikäinen kilpahevonen.

Planbee voitti elokuussa Teivossa. Kuva: Maisa Hyttinen

Vasta uransa kolmanteen kilpailuun lähtevä Lightning Luca kuuluu porukan kokemattomimpaan kaartiin. Seppo Suurosen valmennettavalla on alla kutossija ja kolmossija Nuorten Sarjoista. Ruunan tulostaso on ollut varsin lupaavaa sorttia, sillä se pinkoi jo uran ensimmäisessä kisassa täyden matkan tuloksen 16,5.

Tanja Goman-Niemisen valmentama Pixie Dust teki kaksivuotiaana lähes 20 000 euron tilin, mutta kolmivuotiskausi on ollut vaikeampi.

– Hevonen aloitti uransa kaksivuotiaana lupaavasti voitolla, mutta sittemmin niitä ei ole tullut. Tamma keräsi viime kaudella ikäluokkalähdöistä hyvän tilin, mutta kuumui jo silloin. Tällä kaudella kuumuminen on ollut todellinen ongelma, eikä tamma ole juossut terveenä kuin kaksi kunnon starttia, Goman-Nieminen avaa taustoja.

Viimeisin kisa toi hieman valoa tunnelin päähän.

– Hevoselle löytyi toimivat varusteet, eikä kaikki energia kulunut ylimääräiseen reuhomiseen.

Odotukset ovat tällä hetkellä varsin maltilliset, mutta hieman uusia virityksiäkin hevoselle kokeillaan.

– Vain startit vievät hevosta eteenpäin ja niitä ei montaa kunnollista tähän kauteen ole. Tamma on nyt ilmoitettu starttiin ensimmäistä kertaa ilman kaikkia kenkiä. Yritetään, josko se toisi saman boostin jonka tallikaveri siitä saa. Toki edellytyksenä on hyvä rata, koska kyseessä raskas tamma, Goman-Nieminen huomauttaa.

Antti Teivainen hyppää Pixie Dustin rattaille Kriterium-karsinnassa. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Timo Korvenheimon treenaama Nette’s Ensio nappasi kaksivuotiskaudella voiton ja kakkossijan, mutta kolmivuotiskaudella voitot ovat kiertäneet. Huhtikuun lopulla Vermossa Nette’s Ensio oli Breeders Course -karsinnassa toinen Benelli XO:n jälkeen ja tienasi 3 500 euroa. Oriin ennätys 13,7 on kovaa kaliiberia. Noteeraus on peräisin Solvallan Elitloppet-viikonlopulta ja se riitti tasokkaassa lähdössä kahdeksanteen sijaan.

Jeroen van Craenin valmennustallin Truly Easy ei ole vielä voittanut, mutta on kerännyt tasaiseen tahtiin palkintoeuroja ja voittosumma lähestyy hiljalleen 5 000 euroa. Viimeksi Vermossa Truly Easy paranteli American Zakken voittamassa lähdössä ennätystään lukemiin 15,7 ja kuittasi nelossijallaan tonnin täytettä tililleen.

Knows Nothingin poika Nubia avasi uransa voittosaldon Porissa elokuussa, kun tamma pinkoi keulapaikalta vastustajiltaan jalat alta. Jouni Miettisen suojatti kellotti päätöspuolikkaan komeasti 12-vauhtia. Porin voitto on toistaiseksi Nubian uran ainoa. Markku Niemisellä uransa aloittanut, mutta loppukesästä Miettiselle muuttanut tamma on uransa 12 kilpailuun napannut 3 500 euron edestä palkintorahoja.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!