Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 4

Lämminveristen GLi Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 90 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan viisi kappaletta. Finaaliin pääsee jokaisesta karsinnasta kaksi parasta, sekä kaikkien karsintojen vertailun kautta kaksi kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Toisessa karsinnassa paikoista auringossa kamppailevat Time Match, Kyle Web, Zolei, Rocky Cobbler, Unique Sunrise, Salam Aleikum, Get Going Gary, Stratton, Bee Combo, Alma Cotter ja Where Is My Mind.

Time Match teki kaksivuotiskaudella kaksi SE-tulosta. Kuva: Suomen Hippos / Hanna Närhinen

Markku Niemisen valmennustallin Time Match hurmasi jo kaksivuotiaana. Ori voitti kuudesta kilpailustaan puolet ja noteerasi myös kaksi SE-tulosta. Lokakuinen Kasvattajakruunun finaalivoitto kartutti Time Matchin tiliä peräti 23 000 eurolla. Kolmivuotiskaudella ori ei ole vielä yltänyt yhtä suuriin tienesteihin kuin kaksivuotiaana, mutta meriittilistalta löytyy muun muassa komea täyden matkan tulos 12,4 Eskilstunasta sekä rahakas Oulu Express -kakkossija. Time Matchin päätähtäin on ollut koko ajan kristallinkirkas.

– Oriilla on tähdätty Kriteriumiin koko vuoden ajan. Alkusyksyn kisat ovat sujuneet ihan mukavasti, hevonen on pärjännyt aina kun juoksunkulku on onnistunut. Oulussa tuli yllättävä laukka, mikä ei ole tälle tyypillistä, Johanna Kyläkoski kertaa viime kisojen tunnelmia.

Time Matchilta odotetaan luonnollisestikin hyvää panosta Kriterium-karsinnassa.

– Pitkä matka sopii tälle hevoselle oikein hyvin. Kisaan lähdetään hyvällä fiiliksellä, etenkin kun ori sai mainion lähtöpaikan.

Taisto Bordin valmentama Unique Sunrise vakuutti Vermossa ajetussa Oulu Express -karsinnassa ja oli finaalissa yksi kuumimmista ennakkosuosikeista. Ori joutui kuitenkin jäämään pois, mutta viimeistelystartti Turussa ajetussa Kasvattajakruunun alkuerässä kertoi, että vire on edelleen kohdillaan. Antti Teivaisen ajokki vastaili keulapaikalta oikein hallittuun voittoon. Unique Sunrise on tienannut urallaan jo 17 500 euroa. Ennätystuloksensa 14,0 ori noteerasi heinäkuussa Jokimaan Hambossa. Tuolloin se sijoittui kolmanneksi, edelle jäivät vain Planbee ja Mr Stahl.

Martti Patrakan Salam Aleikum on kilpaillut vasta neljästi, mutta on jättänyt lyhyellä urallaan hyvän maun itsestään. Ura alkoi huhtikuussa kakkossijalla, mutta toukokuisen hylkystartin jälkeen ori jäi tauolle. Syyskuun kisoissa Salam Aleikum on esiintynyt vahvasti. Jokimaan Nuorten Sarjassa ori vastaili keulapaikalta 12-lopetuksessa varmaan voittoon ja kellotti kolmanteen kisaansa mainion tuloksen 16,1. Viimeisimmässä kisassaan Vermossa Dream Vacationin poika otti toivottoman lähtölaukan, mutta kiri siitä huolimatta selvään voittoon. Kisoja ja rutiinia on vähän, mutta Salam Aleikum on sellainen nimi, mitä kannattaa seurata suurennuslasin kanssa.

Jarno Kauhasen valmentama kyvykäs, mutta epävarma Stratton on tienannut urallaan jo yli 20 000 euroa palkintorahoja. Tämä siitä huolimatta, että laukkoja on tullut runsaasti. Uran 14 kilpailusta Stratton on polkenut koko matkan ravia viidesti, laukatta tamma ei ole vielä totosijojen ulkopuolelle jäänyt. Kaksivuotiaana Stratton kuittasi 6 000 euron arvoiset ykkösrahat SHKL Hevosenomistajapokaalin karsinnasta. Ennätystuloksensa 13,9 Tommi Kylliäisen vakioajokki kellotti heinäkuussa Tammahambossa, pahan alkulaukan jälkeen.

Lahjakkaan Strattonin vauhdit riittäisivät pitkälle, mutta laukat ovat sotkeneet menoa. Kuva: Maisa Hyttinen

Joni-Petteri Irrin valmentama Rocky Cobblerin uran ainoa voitto on peräisin kaksivuotiskaudelta, mutta treenari on ollut tyytyväinen hevosen otteisiin myös tällä kaudella.

– Ruuna on juossut koko kesän kovia lähtöjä ja suorittanut niissä hyvin. Viimeistelykisa meni putkeen, hevonen teki hyvän startin Turussa. Voimiakin jäi varastoon, ja puhtia riittää vielä syksyn kisoihin.

Rocky Cobblerin kanssa lähdetään hyvin mielin karsintoihin.

– Olosuhteiden salliessa on tarkoitus ajaa ensimmäistä kertaa uralla ilman kenkiä. Sen pitäisi jonkin verran auttaa, ja finaalipaikka on mielestäni realistinen tavoite, Irri arvioi.

Timo Korvenheimon tallista karsintalähtöön osallistuvat Kyle Web ja Alma Cotter. Jälkimmäinen kuuluu ennätyksensä puolesta ikäluokan kärkihevosiin, sillä tamma noteerasi tuloksen 13,8 Jokimaan Tammahambossa, häviten vain MAS For Youlle ja Dusktodawn Boogielle. Alma Cotter on voittanut urallaan vain kerran, mutta sijoittunut useasti tasokkaissa lähdöissä kärjen tuntumaan. Tammakriteriumin karsinnassa Alma Cotter oli toinen Speedy Norwegianin jälkeen ja riitti finaalissa yhdeksänneksi.

Kyle Web aloitti kolmivuotiskauden voitolla Lahdessa, mutta täysosuma on edelleen uran ainoa. Ruunan ennätys 15,0 on peräisin Vermon tasokkaasta Seppeleajosta, jossa Kyle Web sijoittui seitsemänneksi. Toukokuussa Kyle Web oli SHKL Cupin finaalissa kolmas, häviten vain Deep Blue Fontille ja Fantom Factorille.

Marjo Lindströmin treenaama Where Is My Mind on kilpaillut vasta neljästi, mutta on ehtinyt esittää lupaavia otteita. Ruuna avasi uransa voitokkaasti maaliskuussa Forssassa. Kausi jatkui seuraavan kerran vasta kesällä. Heinäkuussa Where Is My Mind oli kolmas Teivon Kriterium-kokeessa, elokuussa puolestaan toinen Jokimaan Nuorten Sarjassa. Jälkimmäisessä kisassa syntyi ennätystulos 15,9. Viimeisimmässä kisassaan Maharajahin poika laukkaili hylkyyn, mutta liikkui laukkojen lomassa vauhdikkaasti. Ilman maalisuoran alun laukkaa Hannu Torvisen ajokki olisi saattanut taistella kärkisijoista.

Kaksivuotiaana Suomessa uransa aloittanut Bee Combo siirtyi loppuvuodesta Ruotsiin kilpailemaan ja on vaikuttanut siellä lyhyitä Vermon visiittejä lukuun ottamatta. Kriterium-karsintaa silmällä pitäen Bee Combo viimeisteli Turussa Kasvattajakruunun alkuerässä, missä riitti seitsemänneksi. Pekka Korven valmennettava ei ole vielä voittoon asti yltänyt, mutta on tienannut 15 kisaan yhteensä vajaat 14 000 euroa palkintorahoja.

Pekka Korvella on tuttuun tyyliin jälleen monta rautaa tulessa Kriterium-karsinnoissa. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Tapio Perttusen valmentama Zolei sijoittui viimeksi Vermossa kuudenneksi, täyden matkan ennätystuloksellaan 16,5. Hevonen aloitti uransa jo kaksivuotiaana, mutta toistaiseksi voitoton tamma on edelleen varsin rutinoimaton tapaus.

– Hevosella päästiin jo kaksivuotiaana starttaamaan muutamat lähdöt. Kesällä hoidettiin jänispatit, joten tänä vuonna sillä on vähän startteja. Kuuma tamma, mutta on väläytellyt nopeutta. Rutiinia on kuitenkin vielä vähäisesti, Perttunen pohtii.

Mukavalla tyylillä uransa aloittanut Get Going Gary on kerännyt kuuteen kisaan viisi totosijaa ja vajaat 7 000 euroa palkintorahoja. Kesäkuussa Vermossa Ari Hartikaisen valmennettava ravasi uransa avausvoiton. Myös viimeisimmästä Vermon kisasta tuloksena oli tyylipuhdas täyosuma, kun Get Going Gary lasketteli 13,7-lopetuksessa ylivoimaiseen voittoon.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!