Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 6

Lämminveristen GLi Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 90 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan viisi kappaletta. Finaaliin pääsee jokaisesta karsinnasta kaksi parasta, sekä kaikkien karsintojen vertailun kautta kaksi kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Neljännessä karsinnassa finaalitikettiä jahtaavat Goddess Go, Fantom Factor, EL Jetpack, Zara Avenger, Nemea Kato, Top Class Kemp, Mami Chulo, Rawit, Meadow Miracle, Cream Candy, Stoneisle Tamasin ja Dusktodawn Boogie.

Dusktodawn Boogie edustaa aivan ikäluokan terävintä kärkeä. Kuva: Suomen Hippos / Hanna Närhinen

Ikäluokan kirkkaimpaan eliittiin kuuluva Dusktodawn Boogie hurmasi Tammakriterium-finaalissa pinkomalla 24 000 euron arvoiseen voittoon hulppealla tuloksella 13,4. Kenneth Danielsenin valmennettava oli upea jo karsinnassa, kun se karkasi 11,5-lopetuksessa vastustajiltaan. Jokimaan Tammahambossa 13,4-tulos riitti vain kakkossijaan, kun MAS For You jäi ohittamatta.

Dusktodawn Boogie on tehnyt käytännössä koko uransa ajan uskomatonta jälkeä. Sen ura käsittää 15 kilpailua, joista seitsemän voittoa, viisi kakkossijaa ja yksi kolmossija. Palkintorahoja on kertynyt jo yli 77 000 euroa. 13-alkuiseen tulokseen supertamma on pystynyt jo neljästi. Danielsenin suojatti on taatusti kärkitaistossa myös Kriteriumissa.

Timo Nurmoksen valmentama EL Jetpack on kilpaillut urallaan vasta viidesti ja kuitannut kahdesti ykkösrahat. Molemmat uran voitot ovat peräisin Eskilstunan kaviouralta. Ennätystuloksena 15,3 EL Jetpack kellotti kesäkuun lopulla Gävlessä. Huippusukuisen oriin näytöt ovat rahojen ja ennätyksen puolesta toistaiseksi vaatimattomat, mutta harvemmin Nurmos täysin turistireissuja tekee Suomeen. EL Jetpackin edesottamuksia seurataan suurella mielenkiinnolla. Valmentajavelho kertoi Hevosurheilun haastattelussa, että sekä EL Jetpackilla että viidenteen karsintaan osallistuvalla Velvet Goldilla tähtäimet on asetettu tiukasti juuri Kriteriumiin.

Emma Väreen valmennustallin Cream Candy on tehnyt koko kauden varsin mainiota jälkeä. Ura alkoi kahdella voitolla, minkä jälkeen tamma on sijoittunut jatkuvasti kärjen tuntumaan. Tammakriteriumin karsinnassa Cream Candy oli hyvä kakkonen Sahara Flamesin jälkeen ja kuittasi finaalissa nelossijan myötä 4 800 euroa palkintorahoja.

Cream Candyllä on valmentajan mukaan kaikki mallillaan Kriterium-karsinnan lähestyessä.

– Hyvillä mielin lähdetään mukaan. Sunnuntain starttiin olin tyytyväinen ja sen jälkeen on kaikki ollut hyvin. Lähtöpaikka jättää meidät vähän muiden armoille, mutta toivotaan reipasta matkavauhtia ja koitetaan lopussa mihin asti ehditään.

Top Class Kemp voitti Kriterium-kokeen, miten käy itse Kriteriumissa? Kuva: Maisa Hyttinen

Lahjakkaan ja kyvykkään oloinen Top Class Kemp on kilpaillut urallaan vasta seitsemän kertaa. Ensimmäiset kisat sujuivat mallikkaasti, mutta mutkiakin on ollut matkassa.

– Top Class Kemp aloitti uransa hyvin, mutta sitten sille tuli jonkinsortin välinotkahdus kehityksessä. Nyt tuntuu, että ”Topi” menee taas oikealla ja hienolla tyylillä, Johanna Kyläkoski kommentoi tyytyväisenä.

Viimeksi Top Class Kemp kuittasi 4 000 euroa voittamalla Kriterium-kokeen Teivossa. Kriteriumin karsintaan ruunan kanssa lähdetään toiveikkaana.

– Karsinnassa ajetaan ilman kaikkia kenkiä ja finaalipaikkaa tavoitellaan tämänkin kanssa hyvin toivein.

Antti Veteläisen treenaama Goddess Go ehti kasvattaa touko-kesäkuussa komean kolmen voiton putken, joka huipentui Jyväskylän Killerillä Kasvattajakruunun alkuerän voittoon. Sen jälkeen voitot ovat kiertäneet, mutta hevonen on esiintynyt edukseen muun muassa Tammakriteriumin ja Oulu Expressin karsinnoissa, sijoittumalla niissä toiseksi.

– Goddess Go:n kausi on mennyt mukavasti ja tamma on kehittynyt joka starttiin. Kaudelle on tullut jo pari kivaa onnistumista ja tässä tehtävässä on tarkoitus hakea yksi onnistuminen lisää, Veteläinen suunnittelee.

Tasokkaassa Tammakriteriumin finaalissa Goddess Go oli mukavasti kuudes, mutta pilasi Oulu Expressissä lähtölaukkaan.

– Oulussa tuli harmittava lähtölaukka. Sinä päivänä tamma oli kauden parhaassa vireessä. Sen startin jälkeen tamma muutti Teivon tallilta Längelmäen tallille, josta olemme vuokranneet lisäkarsinoita Saku ja Maini Mikkolalta vanhemmille hevosillemme. Tamma on kotiutunut hyvin ja treenisysteemit pysyneet samana.

Kriterium-karsintaan Veteläinen lähtee jalat maassa, mutta varovaisen toiveikkaana.

– Karsinnassa emme pysty voittoon, mutta hyvän lähtöpaikan ansiosta seuraavat sijat on realistisia.

Goddess Go sijoittui Tammakriteriumin finaalissa kuudenneksi. Kuva: Maisa Hyttinen

Zara Avengerin uralla pelin henki on ollut tähän asti laukka tai voitto. Huonompi uutinen on se, että kymmenestä kisasta yhdeksän on päättynyt laukkaan. Uran ainoa voitto on peräisin heinäkuusta Teivosta, tuolloin Juha Utalan valmennettava piti keulapaikalta 14-lopetuksessa ykköseksi. Tammakriteriumin karsinnassa Zara Avenger kiri toivottoman lähtölaukan jälkeen vielä neljänneksi, joten vauhtia kyllä riittäisi, kunhan ravi maistuisi.

Toukokuussa Teivossa Nuorten Sarjan ja kesäkuussa Kriterium-kokeen voittanut Nemea Kato selvitti tiensä Oulu Express -finaaliin karsintanelosena. Finaalista irtosi sama sijoitus, 2 800 euroa palkintorahoja ja uusi ennätystulos 14,9.

– Hevosta hoidettiin Oulu Expressin jälkeen ja se on tuntunut sen jälkeen paremmalta. Se on ollut kotona oma hyväntuulinen ja rauhallinen itsensä, mutta viime hiitissä oli oikeinkin pirteä, hevosen valmentaja Anni Järvinen raportoi.

Valmentaja iloitsee jo karsinnoissa mukana olemisesta, mutta haaveilee myös finaalipaikasta.

– Tavoitteena on ehdottomasti olla finaalissa, jonne hevonen hyvällä tuurilla, onnistuneella suorituksella ja sopivalla juoksunkululla voisi päästäkin.

Nemea Kato kilpailee ennätyskunnossa. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Jonna Irrin valmentama Mami Chulo kilpaili alkukauden Ruotsin puolella.

– Mami Chulo teki Ruotsissa ihan asiallisia startteja, mutta koko matkan keskittyminen on ollut vähän vaikeaa ja siinä on vieläkin paljon parannettavaa. Hevonen on parhaimmillaan vapaalta radalta ja toisten takana se aina vähän jätättää. Se on hyvin vauhtikestävä hevonen, mikä Vermon voittostartissa nähtiin, Irri kertoo.

Suuremmat tavoitteet ja toiveet Mami Chulon suhteen on asetettu ensi kaudelle, joten finaalipaikasta tyydytään lähinnä unelmoimaan.

– Tuntuu, että se on vielä hyvin keskentekoinen ja siihen nähden se on mennyt oikein hyvin. Finaalipaikka on kova tavoite ja sitä lähdetään hakemaan, iso yllätys se silti olisi. Aika sitten näyttää mihin asti se riittää jatkossa, mutta ikäluokan tammalähdöt ovat tähtäimessä ensi vuonna.

Urallaan vasta neljästi kilpaillut Rawit on mennyt kertaalleen koko matkan ravia, tuolloin tuloksena oli voitto Kouvolan illassa. Viimeksi Teivossa Heikki Torvisen valmennettava teki laukan jälkeen lupaavan esityksen ja meni ennätystuloksensa 17,6.

Neljästi kilpaillut Stoneisle Tamasin on aloittanut tulosten valossa varsin lupaavasti. Ura käynnistyi kesäkuussa Kokemäellä voitolla, minkä jälkeen Mervi Mäkelän valmennettava oli heinäkuussa Kriterium-kokeessa neljäs. Tammakriterium-karsinnassa Stoneisle Tamasin oli viides, vähäiseen rutiiniin nähden hyvällä tuloksella 15,9. Teemu Toroskan ajokki viimeisteli kuntoaan sijoittumalla Kriterium-kokeessa keulapaikalta neljänneksi.

Timo Korvenheimolla on heittää tähänkin karsintaan kaksi hevosta, Fantom Factor sekä Meadow Miracle. Fantom Factor ei ole vielä voittoihin yltänyt, mutta pääsi Kuopiossa SHKL Cupin finaalissa ison rahan makuun sijoittumalla toiseksi Deep Blue Fontin jälkeen. Kakkossija kartutti tilipussia 5 000 eurolla. Oulu Express -finaalissa Fantom Factor oli viides, ennätystuloksellaan 15,0.

Meadow Miraclella puolestaan on voitto, mutta suuremmat tilipäivät ovat vielä antaneet odottaa itseään. Uran ainoa täysosuma on peräisin Vermon illasta huhtikuulta. Oulu Express -finaaliin tamma selvisi karsintakutosena, mutta finaalissa tuli laukka. Viimeksi Meadow Miracle oli Kriterium-kokeessa toinen Top Class Kempin jälkeen.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!