Close

Kriterium-ennakko, lämminveristen neljäs karsintalähtö

Lämminveristen ensimmäisen karsintalähdön ennakko>>>
Lämminveristen toisen karsintalähdön ennakko>>>
Lämminveristen kolmannen karsintalähdön ennakko>>>

Lämminveristen neljänteen karsintaan osallistuu tänä vuonna tappioton Graceful Swamp. Erkki-Pekka Mäkisen ikäluokkatähti saa vastaansa muun muassa Oulu Express -kolmosen Double Revengen sekä kotiradan Majestic Manin.

Graceful Swampilla kiikarissa kauden 13. täysosuma 

Graceful Swamp & vihreä tiimi valloitti Oulu Expressin syyskuun alussa. Kuva: Suomen Hippos / Jari Piirala

Graceful Swamp on marssinut tänä vuonna voitosta voittoon. 12 kisaa on tuottanut yhtä monta voittoa. Viimeisimmän voittonsa ori otti Oulu Expressin finaalista näytöstyyliin. Ari Moilasen ajokki latasi keulaan ja hallitsi tapahtumia varmoin ottein maaliin saakka.

– Hevoselle kuuluu hyvää. Oulun reissu meni tosi hyvin, hevonen matkusti hienosti ja on nyt täysin palautunut reissusta, Erkki-Pekka Mäkinen iloitsee.

Nyt edessä on kauden pääkilpailu, jonka alla myös jännitystä nousee pintaan.

– Tottakai kauden pääkilpailu, legendaarinen Kriterium jännittää taustajoukkoja, sillain sopivasti. Vaikka menestystä tietysti aina odotetaan, on jokainen lähtö ajettava ensin. Nyt ensin tavoitellaan finaalipaikkaa. Ravilähdöissä on aina paljon riskitekijöitä ja kaikki on mahdollista. Luotto hevoseen on kuitenkin kova, Mäkinen summaa.

Radoilla toistaiseksi kaikein oikein tehnyt Graceful Swamp on Mäkisen mukaan miellyttävä hevonen myös kotona.

– Sämpylä on kotioloissa herrasmies. Se ei möykkää turhia ja osaa ottaa lunkisti. Luonteltaan ori on täysi kymppi. Ori osaa keskittyä oikeisiin asioihin.

Kauden pääkilpailu on käsillä, mutta myös jatkosta on olemassa pieniä visioita.

– Graceful Swamp on maksettu Kymenlaaksoajoon ja Kasvattajakruunuun. Ne mahdollisesti ajetaan vielä tänä vuonna, jos hevonen pysyy terveenä ja kaikki menee hyvin. Hevosen ehdoilla edetään, Mäkinen päättää.

Markku Niemiseltä neljänteen karsintaan osallisuu kaksi hevosta. Oulu Expressin Vermon karsinnassa kolmanneksi sijoittunut Double Revenge esiintyi hienosti myös finaalissa ja oli kolmas Graceful Swampin ja Zogo Matchin jälkeen.

Double Revenge on yksi Markku Niemisen monista toivoista Kriteriumissa. Kuva: Pauli Impola

– Double Revenge on saanut kurvijuoksuun apua Pursiaisen Tuulan hieronnasta ja meni viimeksi Oulussakin kurvit ongelmitta. Tamma teki Oulu Express -finaalissa hyvän esityksen. Onnistuneella juoksulla finaalipaikka on mahdollinen, Johanna Kyläkoski arvioi.

Tallin toinen karsintahevonen on Hit The Road Jack. Ori teki Oulu Expressin karsinnassa sinnikkään esityksen. Se lähti ajoissa ulkoradoille ja kiertyi varhain keulan ulkopuolelle, mistä oli urhea kolmas.

– Hit The Road Jack on muuten mennyt hyvin, mutta Oulu Expressin finaalissa se laukkasi lähtöön. Jos juoksu onnistuu, sillä on mahdollisuutensa selvitä Kriteriumissakin finaaliin, Kyläkoski spekuloi.

Taisto tavoittelee kotiradallaan finaalipaikkaa

Tuija Irrin valmentaman Majestic Manin elämä on ollut hieman epätavallisempi. Ruunan emä Gaelic Goldman kuoli pian varsomisen jälkeen ja Majestic Man jäi orvoksi.

– Keinoemovälityksen kautta saimme sille varaäidin, ja sattumalta se oli oman varsansa menettänyt ravikuningatar Marimin, johon viittaa myös Taiston (Majestic Man) majesteettinen virallinen nimi. Mariminin taustajoukot ovatkin seuranneet Taiston elämää tähän asti tiiviisti, ja saimme heistä elinikäiset ystävät, hevosen kasvattaja, osaomistaja ja hoitaja Jonna Irri kertoo.

Vieroituksen jälkeen Majestic Man muutti nykyiseen kotitalliinsa Sastamalaan.

– Vaikeasta alusta huolimatta Taiston elämässä on sittemmin sujunut kaikki ilman suurempia takapakkeja. Sen lahjat huomattiin jo melko varhaisessa vaiheessa ja olemme saaneet mielenkiinnolla seurata sen kehitystä tähän asti. Taisto on ihmisen kaveri, mutta päättäväinen ja oman arvonsa todellakin tunteva. Tuntuu, että se tietää olevansa vähän erityinen tapaus, Irri pohtii.

Ravikuningatar Marimin oli tärkeässä roolissa Majestic Manin elämän alkutaipaleella. Kuva: Suomen Hippos / Jutta Ikonen

Irri kehuu Majestic Manin lähtönopeutta ja ravivarmuutta. Mitään suurempia heikkouksia hevosesta on vaikea löytää.

– En luokittelisi sille tässä vaiheessa uraa varsinaisia heikkouksia. Toki kolmivuotiaalta toivoo tulevaisuudessa kehitystä joka saralla, ja vasta myöhemmin näemme, mitkä ominaisuudet jäävät heikommiksi kuin toiset.

Hevosen kausi on sujunut taustavoimien mukaan varsin hyvin. Hevoseen on luotettu, mutta silti se on onnistunut yllättämään positiivisesti. Viimeksi Majestic Man kilpaili Oulussa. Karsintajuoksusta jäi hyvä maku, mutta finaalissa se oli sairas.

– Hevonen osallistui karsintaan muutaman viikon tauolta, ja olimme vielä karsintaesitykseen kohtuullisen tyytyväisiä, vaikka hevonen pystyy parempaankin. Finaali jätti meille kuitenkin kysymysmerkkejä, ja hevonen tähystettiin finaalista seuraavana päivänä. Silloin saimme valitettavasti todeta, että se oli kipeä.

Kriteriumin karsintaan Majestic Man sai hyvän lähtöradan. Taustavoimat uskovat finaalipaikkaan. Kaiken onnistuessa hevonen pystyy 14-tulokseen.

– Mielestäni finaalipaikka on realistinen tavoite. Kriterium on meille tietysti kauden päätähtäin. Jo sillä, että olemme mukana oman kasvatin kanssa karsinnoissa, on valtava merkitys. Sen lisäksi, että tämä on Majestic Manille kotirata, Teivo on minulle itselleni tärkeä paikka, sillä itsekin olen käytännössä siellä kasvanut. Kriterium on siis aina ollut kauden ykköstapahtuma, Irri päättää.

Ossi Nurmosen valmentama Eliot Ness aloitti uransa kaksivuotiaana lupaavasti, kun se oli Kuopion lähdössä toinen Club Nord Easyn jälkeen. Kasvattajakruunun finaalissa Jyväskylän Killerillä Eliot Ness sijoittui kolmanneksi, Tornapullin, Club Nord Easyn sekä Graceful Swampin jälkeen. Kolmivuotiskausi käynnistyi Kuopion Kyvyt Esiin -divisioonan voitolla, minkä jälkeen kärkisijoja ei ole tullut. Ori on kohdannut ikäluokan kärkinimiä Kasvattajakruunun alkuerissä, missä se on ollut parhaimmillaan neljäs.

Nina Snellmanin treenaama Ambriel viimeisteli Kriteriumin karsintoihin sijoittumalla Turun Metsämäessä Kasvattajakruunun alkuerän kakkoseksi Bosses Ladyn jälkeen. Tammakriteriumin karsinnassa Ambriel oli toinen Arctic Elsalle häviten, finaalissa Timokon tytär oli kuudes.

Lake’s Action on kehityskelpoinen aloittelija

Ville Hakalan valmentama Lake’s Action saapuu karsintoihin Halsualta.

– Ruuna on ollut hyvin varsamainen uran alkustarteissa ja koelähdöissä. Laukka on ollut herkässä. 2-vuotiskausi ei onnistunut, sillä varsa sairasteli paljon, Hakala kertaa.

– Rutiinin myötä varsa on järkevöitynyt ja on periaatteessa umpiravuri, jos selvittää alun ja pääsee sopivasti selkään. Sen rajoja ei ole vielä nähty ja on hankala arvoida kuinka kovaa varsa pääsee. Vauhtia sillä asiallisesti, sillä esimerkiksi Härmän volttiennätysstartissaan ruuna lopetti 11,5 viimeisen puolikkaan, Hakala kehuu.

Ihan kärkeen valmentaja ei Lake’s Actionia odota, mutta karsintoihin lähdetään varovaisen toiveikkaana.

– Parhaille kolmivuotiaille ei vielä pärjätä, mutta lähdetään jahtaamaan finaalipaikkaa. Varsaa on treenattu aika nätisti ja uskoa on, että tulevaisuudessa ruuna parantaa.

Pekka Korpi ajaa neljännessä karsintalähdössä Feisty Savagea. Kuva: Suomen Hippos / Irina Keinänen

Pekka Korven Feisty Savage sijoittui kaksivuotiaana tammojen Kasvattajakruunussa viidenneksi. Kuluvan kauden tamma aloitti Ruotsin puolella, missä se on ottanut muutamia rahakkaita sijoituksia kärjen tuntumassa. Heinäkuussa Feisty Savage palasi Suomeen ja aloitti Jokimaan Tammahambossa. Tuolloin peli pilaantui laukkaan. Tammakriteriumin karsinnassa Classic Responsen tytär ei riittänyt yhdeksättä sijaa korkeammalle ja viimeksi Seinäjoen Kasvattajakruunun alkuerässä se oli seitsemäs.

Harri Koivusen valmentama So Montjoy on tehnyt luotettavaa jälkeä kaikissa laukattomissa starteissaan ja onkin hyväksyttyjen juoksujen puitteissa ollut aina neljän parhaan joukossa. Rahallisesti alku-uran tähtihetki ajoittui toukokuulle, kun So Montjoy oli Vermon Seppeleajossa hienosti kolmas. Edelle jäivät vain kova Graceful Swamp, italialaisvieras Zenio sekä kykytamma Viking Grace. So Montjoy viimeisteli Kriterium-kuntoaan kotiradallaan Turussa, kun se sijoittui Kasvattajakruunun alkuerässä kolmanneksi.

Timo Korvenheimon Jolly Roy on tehnyt jatkuvasti tasaisen luotettavaa jälkeä. Uran alkutaipaleella Nuorten Sarjoissa, Hippos Sarjoissa sekä Biofarm Cupin alkuerissä. Biofarm Cupin finaalissa tuli laukka ja seitsemäs sija. Heinäkuussa Jolly Roy oli Hambossa seitsemäs. Viime starttinsa ori on juossut lähinnä rahasarjoissa.

Jukka-Pekka Hukkasen treenaama Sahara Maldonado oli heinäkuun alussa Jokimaan Hambossa kunniakas kolmas Graceful Swampin ja Majestic Manin jälkeen. Toukokuussa Kasvattajakruunun alkuerän voittanut ori on pitänyt viime kisan jälkeen vajaat kolme kuukautta taukoa, joten viimeisin vire on pieni arvoitus.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!