Close

Kriterium-ennakko, lämminveristen ensimmäinen karsintalähtö

Suomenhevosten ensimmäinen karsintaennakko>>>
Suomenhevosten toinen karsintaennakko>>>

Lämminveristen Kriterium-karsintoihin osallistuu 44 hevosta, jotka on jaettu neljään 11 hevosen karsintalähtöön. Jokaisesta karsinnasta finaaliin selviytyy kolme parasta ja finaalissa voittajaa odottaa 112 500 euroa. Viime vuosien Kriteriumit ovat olleet Torvisen veljesten näytöstä, sillä Hannu Torvinen voitti finaalin vuonna 2015 Arctic Passionilla ja viime vuonna Run For Royaltylla, Jukka Torvinen puolestaan Callela Leonardilla toissa vuonna. Jatkuvatko Torvisten juhlat, vai onko tänä vuonna jonkun muun vuoron?

Bosses Lady on tehnyt tiliä tammalähdöistä

Bosses Lady voitti elokuussa Tammakriteriumin. Kuva: Pauli Impola

Tammakriterium-voittaja Bosses Lady on aloittanut uransa uljaalla tyylillä. Tapio Perttusen suojatti on kilpaillut yhdeksän kertaa ja napannut jo komeasti kuusi täysosumaa.

– Bosses Ladyn alku-ura on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Se on ollut hyvässä kunnossa koko ajan ja tehnyt erinomaisia esityksiä starteissa, Suvi Perttunen kehuu tammaa.

Tammakriteriumissa Bosses Lady oli vakuuttavasti paras ja kuittasi muhkean 30 000 euron palkintopotin. Heinäkuussa Bosses Lady otti 10 000 euroa Jokimaan Tammahambon voitosta. Kahdessa viimeisimmässä kisassaan tamma on saalistanut kärkisijat Kasvattajakruunun alkueristä.

Bosses Ladyn suku velvoittaa menestymään, sillä isosisko Bosses Lily voitti Kriteriumin vuonna 2012, silloisella SE-tuloksella 15,2akp. Taustavoimien mukaan Kriterium-karsinta on mielenkiintoinen koitos, sillä nyt Bosses Ladylla on vastassa on myös kovia oreja.

– Katsotaan mihin tamma riittää. Luottavaisin mielin lähdetään karsintaa ajamaan. Jos päästään finaaliin, niin sieltäkin lähdetään hakemaan mahdollisimman hyvää sijoitusta, Perttunen kommentoi.

Antti Ojanperän valmentama Zogo Match on aloittanut uransa laatuesityksillä. Ruuna on kilpaillut kuusi kertaa ja ollut peräti neljästi ensimmäisenä maalissa. Oulu Expressin karsinnassa Zogo Match teki lähes mahdottomasta mahdollisen, kun se sai myöhään kiritilat ja ehti vielä hurjalla rytminvaihdoksella spurttaamaan ykköseksi.

Oulu Expressin finaalissa rivakka loppuveto tuotti 10 500 euron arvoisen kakkossijan Graceful Swampin jälkeen. Oulu Express -karsintavoiton sekä finaalin kakkossijan lisäksi ruunan meriittilistalta löytyy Kasvattajakruunun alkuerän voitto, sekä Nuorten Sarjan kolmossija.

Pekka Korven tallin Count Forte sijoittui Vermon Oulu Exprsss -karsinnassa hienosti kakkoseksi hurjan Graceful Swampin jälkeen. Finaalissa se riitti neljänneksi. Tuolloin Graceful Swampin lisäksi ohittamatta jäivät Zogo Match sekä Double Revenge. Ori aloitti uransa jo kaksivuotiaana kotimaassaan, mutta siirtyi kuluvan vuoden alussa kisaamaan länsinaapurin kaviourille, missä tienestejä kertyi mukavaan tahtiin.

Count Forten voittosumma lähentelee jo 30 000 euroa ja meriittilistalta löytyy muun muassa voitto Ruotsin pääradalta Solvallasta. Oriin emälinja on hurjaa luokkaa, sieltä löytyy muun muassa Express Merettin, Classico Merettin, Antonio Duon, Diamond Duon kaltaisia nimiä.

”Joulu, juhannus ja pääsiäinen yhtä aikaa”

Mister Balderino saapuu karsintakoitokseen Markku Niemisen tallista. Kuva: Pauli Impola

Riina Rekilän valmentama Smoky Cloud on kiertänyt tänä vuonna kaviouria ahkeasti. Helmikuussa uransa aloittanut ruuna onkin ehtinyt startata jo 20 kertaa. Was It A Dreamin poika on kerännyt reilut 10 000 euroa palkintorahoja, mutta voitot totoravitasolta puuttuvat edelleen. Ainoa ykkössija on peräisin Kangasalan jääraveista.

Hevosen hoitajan Viena Kaupin mukaan ravivarmuus on hevosen paras ase.

– Smoky Cloud on kaikin puolin terve ja liikkuu hienosti. Ravivarmalla ruunalla on periaatteessa edellytykset mennä hyvin, mutta pää ei tahdo vetää. Jos ruuna pääsisi finaaliin, niin se olisi joulu, juhannus ja pääsiäinen yhtä aikaa, Kauppi nauraa.

– Sekä Eurojackpot- ja lottovoitto, kimpanvetäjä Pekka Yli-Houhala täydentää listaa.

Kaksivuotiaana uransa voitokkaasti aloittanut Werner Ors on kerännyt tasaiseen tahtiin rahasijoja tämän kauden koitoksissaan. Kuluvan vuoden toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Kouvolan lounasraveista. Viime startissa Vermossa Esa Holopaisen suojatti kellotti uuden ennätystuloksensa 14,7ake.

Heinä-elokuussa Kuopiossa ja Jyväskylässä voittanut Hudson Web on kohdannut viime kisoissaan kovia ikäluokkanimiä. Seinäjoella se oli Kasvattajakruunun alkuerässä kolmas Graceful Swampin ja Knows Bestin jälkeen. Oulu Expressin karsinnassa Jussi Rämön valmennettava oli kahdeksas, eikä riittänyt finaaliin. Ori viimeisteli kuntoaan Teivon Nuorten Sarjassa sijoittumalla kolmanneksi.

Harri Koivusella kaksi jokerikorttia

Cavalier on yksi Harri Koivusen monesta finaalikandidaatista. Kuva: Pauli Impola

Harri Koivusen valmennustallista karsintaan osallistuvat Olli Koivusen ohjastama Cavalier ja treenarin itsensä naruttelema Joyride Luxi. Kaksikko on statistiikan perusteella varsin tasainen. Cavalier on voittanut uransa kymmenestä startista kolme, eikä ole laukatta jäänyt ulos neljän parhaan joukosta. Joyride Luxin kahdeksan starttia puolestaan pitää sisällään yhtä monta totosijaa, joista voittoja on kolme. Molempien kehityskaarta seurataan mielenkiinnolla.

Markku Niemisen valmentama Mister Balderino otti kesä-heinäkuussa kaksi voittoa, mutta sen jälkeen kärkisijat ovat kiertäneet.

– Mister Balderino on ailahdellut. Hyvänä päivänään se suorittaa hyvin ja toivottavasti tekisi niin tälläkin kertaa mainiolta lähtöpaikaltaan, Johanna Kyläkoski raportoi Niemisen tallilta.

Tammakriteriumin karsinnassa 10,5-lopetuksessa maisemiin karannut Carbon Crystal joutui finaalissa tyytymään keulapaikalta nelossijaan. Treenari Tapio Mäki-Tulokas kertoi taannoin IS-ravien tallikommenteissa, että hevonen ei ollut tuolloin parhaimmillaan ja sen kanssa vedettiin kisan jälkeen hetki henkeä sopivien lähtöjen puuttuessa. Viimeksi Kasvattajakruunun alkuerässä Carbon Crystal sijoittui viidenneksi.

Tuomas Korvenojan laittelema Ultimate Critic aloitti uransa tyylikkäällä kirivoitolla Teivossa, mutta ei sen jälkeen ole palannut uudestaan kultakantaan. Tammakriteriumin karsinnassa sille jäi jossiteltavaa, sillä kiriluukku avautui aivan liian myöhään. Viimeksi tamma kulki alkulaukan jälkeen ennätysvauhtia ja kellotti tuloksen 14,9ake.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!