Close

Kriterium-ennakko, lämminveristen toinen karsintalähtö

Lämminveristen ensimmäisen karsinnan ennakko>>>

Toisen karsintalähdön tähtenä tuikkii Tuomas Korvenojan superlahjakkuus Lewis Ale. Se saa vastaansa muun muassa Arctic Elsan, Club Nord Easyn, Special Presentin sekä Kaptahin.

Lewis Ale aloitti neljällä tyylipuhtaalla voitolla

Lewis Ale oli uransa neljässä ensimmäisessä kilpailussa täysin pitelemätön. Se otti kahdessa Vermon kilpailussaan murskaavat voitot ja siirtyi sen jälkeen länsinaapuriin vuolemaan kultaa. Voittokulku jatkui myös Rättvikin kolmivuotislähdössä sekä Mantorpin Breeder’s Crown alkuerässä. Lewis Ale koki uransa ensimmäisen tappion kolme viikkoa myöhemmin Bergsåkerissa, kun se jäi viidenneksi.

Lahjakkaan Lewis Alen sisaruksia ovat muun muassa Alien Lady, Nostromo ja Jonesy, joten sukutaustasta Andover Hallin pojan menestysmahdollisuus eivät jatkossakaan jää kiinni. Viime startin epäonnistumisestaan huolimatta Lewis Ale on taatusti yksi kisan mielenkiintoisimmista nimistä.

Markku Niemisen valmentama Tornapull otti kaksivuotiaana Kasvattajakruunun finaalivoitosta isoa rahaa, mutta ei ole kolmivuotiskaudellaan riittänyt ihan kärkeen. Johanna Kyläkoski Niemisen tallilta on hieman epävarmoin aatoksin Tornapullin mahdollisuuksien suhteen.

– Ruuna oli viimeksi epävarman tuntuinen, joten sille laitetaan tiistaiksi välipohjat eteen. Lähtöpaikka on ikävä ja finaalipaikka taitaa olla tuolta tiukassa, Kyläkoski tuumailee.

Kaptah viimeisteli kuntoaan keulavoitolla Teivon illassa. Kuva: Pauli Impola

Harri Koivusen tallista toiseen karsintalähtöön osallistuvat mielenkiintoiset nimet Kaptah sekä Fox Lover. Prodigiousin poika Kaptah on kilpaillut vasta neljästi, mutta on ehtinyt tekemään ison vaikutuksen. Se avasi uransa heinäkuussa Turussa keulavoitolla ja riitti toisessa startissaan Porissa kolmanneksi. Turussa ja Teivossa Kaptah kontrolloi jälleen tapahtumia piikkipaikalta ja täräytti viimeksi kovan 12,5-lopetuksen. Lahjakkaan aloittelijan rima nousee, mutta hevosella lienee vielä paljon kapasiteettia reservissä.

Kaptahia aiemmin, jo maaliskuussa uransa käynnistänyt Fox Lover voitti tyylipuhtaasti viisi ensimmäistä kilpailuaan. Kesäkuussa tappioton taival päättyi, mutta oriin uran statistiikka on edelleen komea: kymmenen kisaa ja kuusi voittoa.

Lahjakas Mr Big Star on kilpaillut kahdeksan kertaa ja ollut peräti kuudesti kahden parhaan joukossa. Viimeksi Mr Big Star hävisi Kasvattajakruunun alkuerässä vain Tuomas Korvenojan Knows Bestille. Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettava aloitti kautensa jo kaksivuotiaana, voittaen kauden ainoan kisansa. Tänä vuonna Igor Fontin poika on ottanut kaksi kärkisijaa.

Arctic Elsa on yltänyt jo 35 000 euron tienesteihin

Pekka Korven valmentama Arctic Elsa on kerännyt kunnioitettavasti lähes 35 000 euron tienestit, vaikka on voittanut vain kerran urallaan. Tammalähdöt ovat olleet Arctic Elsalle tuottoisia, sillä kaksivuotiaana se otti Kasvattajakruunun kakkossijasta 7 500 euroa ja elokuussa Tammakriteriumin kolmossija Bosses Ladyn ja Dazen jälkeen tuotti 9 000 euroa. Kesäkuussa Kouvolassa Arctic Elsa hävisi kolmivuotislähdössä vain kivenkovalle Graceful Swampille. Korven talli on tottunut menestymään Kriteriumissa. 2000-luvulla mainetta ja mammonaa ikäluokan pääkilpailusta ovat tuoneet Arctic Hope (2007), Express Duo (2013) sekä Arctic Passion (2015).

Harri Puution treenaama kolmivuotislahjakkuus Special Present käynnisti uransa tyylipuhtaalla neljän voiton putkella. Ori keräsi voittostarteistaan komeasti 7 000 euroa palkintorahoja. Voittoputki tuli tiensä päähän Seinäjoella Kasvattajakruunun alkuerässä, kun Graceful Swamp ja kumppanit osoittautuivat liian koviksi.

Arctic Elsa voitti Tammakriteriumin karsintalähdön. Kuva: Pauli Impola

Oulu Expressin karsintalähdössä Special Present oli oikein hyvä kakkonen lujaa tykittäneen Zogo Matchin jälkeen. Tasokkaassa finaalissa Surtees Hanoverin poika riitti viidenneksi. Stable Haapakankaan kasvattaman oriin sisaruksista peräti kahdeksan on tienannut urallaan vähintään 10 000 euroa, parhaan tilin, yli 250 000 euroa, on kerännyt Special Promise.

Big Sexy Delistä toivotaan Toto76-tason menijää

Roni Paldanin valmentama Big Sexy Deli oli 2-vuotiaana lupauksen maineessa, mutta sairastuminen vei haaveet isommista rahoista.

– Hevosen ura alkoi 2-vuotiaana oikein lupaavasti, mutta isot finaalit meni pieleen viruksen kourissa. Kolmivuotiskausi on ollut hakemista. Alkukaudella hevonen oli ok, mutta kesän aikana hevosta on vaivannut epätasaisuus ja yleinen tasapaksuus, Paldan harmittelee.

Kriterium-karsinnoista toiveissa on finaalipaikka.

– Tottakai finaalipaikkaa odotetaan, mutta eihän se helppoa tule olemaan. Tulostaso riippuu lähtöjen matkavauhdeista, mutta mielestäni 1.14-tulos on meidän kohdalla realismia.

Niin kotioloissa kuin raveissakin Big Sexy Deli on valmentajan mukaan touhukas ja orimainen, mutta toimiva. Ominaisuuksista nousee esiin selkeät heikkoudet ja vahvuus.

– Sen heikkouksia ovat huono lähtönopeus ja epätasaisuus, mutta toisaalta vauhtikestävyydellään se pystyy kompensoimaan paljon. Odotan tästä tulevaisuudessa hyvää kilpahevosta Toto76-tasolle.

Kaksivuotiaana Kasvattajakruunun finaalissa Tornapullin jälkeen toiseksi sijoittunut Club Nord Easy hakee edelleen kauden avausvoittoa. Toistaiseksi kuluvan kauden parhaat meriitit ovat peräisin Kouvolan kolmivuotislähdöstä sekä Jokimaan Hambosta, joissa ruuna oli molemmissa neljäs. Oulu Express -karsinnassa Timo Korvenheimon treenattava paranteli ennäystään lukemiin 14,9 ja sijoittui finaalissa kuudenneksi.

Erkki Tulla tuo Hirvensalmelta karsintoihin Capon. Etelä-Savon ruuna on kilpaillut pääasiassa tavallisemmissa iltaravilähdöissä sekä Nuorten Sarjoissa. Orlando Vicin pojan uran ykkösmeriitti on toistaiseksi Kuopion Nuorten Sarjan kakkossija Going Aboven jälkeen. Pekka Mäkelän valmentama Iraklis aloitti uransa lupaavasti kahdella voitolla ja yhdellä kolmossijalla, mutta kesän starteista menestystä ei irronnut. Lucky Chuckyn poika palaa tähän tehtävään kuukauden tauolta.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!