Close

Kriterium-ennakko, lämminveristen kolmas karsintalähtö

Lämminveristen ensimmäisen karsinnan ennakko>>>

Lämminveristen toisen karsinnan ennakko>>>

Lämminveristen kolmannessa karsinnassa viivalle asettuu Timo Nurmoksen valmentama hehkutettu Marrakesh. Tappioton Ready Cashin poika saa haasteen muun muassa Tammakriterium-kakkoselta Dazelta, joka on taustavoimien mukaan parempi kuin Oulussa.

Marrakesh jyrännyt voitosta voittoon

Jorma Kontio tarttuu tappiottoman Marrakeshin ohjaksiin. Kuva: Suomen Hippos
/ Irina Keinänen

Kolmannessa karsinnassa valmentajavelho Timo Nurmos tuo näytille tallinsa uuden superlupauksen, kun ori Marrakesh astelee Teivon kaviouralle. Esimakua tulevasta saatiin jo Marrakeshin uran ensimmäisessä startissa, kun se jyräsi Solvallassa johtavan rinnalta eleettömästi voittoon ja liikkui päätöskierroksen alle 14-vauhtia. Uran toisessa kisassaan Örebrossa ori toisti temppunsa otti komean voiton. Eikä kahta ilman kolmatta. Elokuun puolivälissä Jorma Kontio ajoi supertalentilla jälleen voiton.

Kolmen vakuuttavan voiton jälkeen vuorossa oli tiukempi tehtävä, kun Marrakesh osallistui Bollnäsissä Norrländskt Treåringsmästerskap -lähtöön. Nurmoksen suojatti vähän välitti haastavammasta tehtävästä, vaan eteni ajoissa keulapaikalle ja hallitsi 11-vauhtisella päätöskierroksella tapahtumia mielin määrin. Ready Cashin poika vaikuttaa sen sorttiselta aloittelijalta, että pykäliä on käyttämättä vaikka kuinka paljon. Kyseessä on ehkä koko karsintaillan mielenkiintoisin seurattava ja tappiottomasti tänä vuonna marssineen Graceful Swampin tiukin vastustaja jo finaaliakin silmäillen.

Tuomas Korvenojan valmentama Knows Best on tehnyt alku-uransa starteissa murhaavaa jälkeä ja voisi olla edelleen tappioton, ellei olisi kohdannut Seinäjoen Kasvattajakruunun alkuerässä hurjaa Graceful Swampia. Knows Bestin ura pitää sisällään kuusi starttia, joista se on voittanut viisi ja sijoittunut kerran kakkoseksi. Viimeksi Turussa Knows Nothingin poika polkaisi Kasvattajakruunun alkuerän voittoon.

Daze on tervehtynyt

Daze oli Oulussa sairas, mutta on nyt taustavoimien mukaan tervehtynyt. Kuva: Pauli Impola

Markku Niemisen tallista kolmannessa karsinnassa ovat mukana Daze ja Callela Louis. Tammojen E3-finaalin kolmonen ja Tammakriteriumin kakkonen Daze selvitti toissa kerralla tiensä Oulu Expressin finaaliin. Graceful Swampin voittamassa finaalissa Santtu Raitalan vakioajokki jätettiin yhdeksänneksi. Vaisuuteen oli selkeä syy.

– Daze oli sairas Oulussa. Se on nyt ollut huomattavasti terävämmän tuntuinen ja reippaan oloinen, hevosen hoitaja Johanna Kyläkoski raportoi.

– Kahta viimeistä kisaa lukuun ottamatta Daze on ollut hyvä starteissaan ja nyt kotitreenien perusteella taas parempaa luvassa. Tamma menee kengillä ja riittää onnistuneella juoksulla finaaliin.

Heinäkuussa kahdesti voittanut Callela Louis on laukkaillut viime kisoissaan. Johanna Kyläkosken mukaan hevosen iskukyvyssä ei ole moittimista.

– Callela Louis oli viimeksi viimeiseen kurviin asti hyvä. Sitten se alkoi puskemaan itseään vinoksi ja laukkasi. Hevonen jaksaa mennä matkan ja on kunnossa. Toivotaan että Mika Forss saa hevosen pysymään ravilla.

Martti Pellikan laatutallista Valtimolta kisaan saapuu lahjakas Little Blue Angel. Tamma on voittanut seitsemästä kisastaan neljä, mutta suurkilpailujen karsinnoissa se ei toistaiseksi ole menestynyt. Teivon Tammakriteriumin karsinnassa Little Blue Angel oli seitsemäs ja sama sijoitus oli tarjolla myös Oulu Express -karsinnassa. Little Blue Angelin emälinja on taattua Pellikoiden laatua. Sen emän Little Betterin sisko Expressionist muistetaan vuoden 2005 Kriterium-voittajana.

Pekka Korven Arctic Pastor aloitti uransa Ruotsin puolella ja keräsi helmi-heinäkuun välillä tasaiseen tahtiin sijoituksia kärjen tuntumassa. Voitot jäivät kuitenkin haaveeksi. Elokuussa Arctic Pastor palasi synnyinmaahansa. Suomen starteissa mitalisijat ovat toistaiseksi kiertäneet. Seinäjoen Kasvattajakruunun alkuerässä ori jäi kahdeksanneksi, Turun alkuerästä irtosi viides sija. Oriin emä on supertamma Photon, joka tienasi urallaan 370 000 euroa.

Sahara Sandstorm ennätysvireessä

Timo Korvenheimon virittelemä Sahara Sandstorm aloitti uransa kaksivuotiaana, mutta kauden ainoassa tuli laukka. Kolmivuotiskausi käynnistyi toukokuussa Loviisassa voiton merkeissä, minkä jälkeen pari kisaa meni jälleen laukkojen sotkemana. Voittovire löytyi heinäkuun loppupuolella ja Sahara Sandstorm kasvattikin komean kolmen voiton putken. Viimeksi Vermon Nuorten Sarjassa tolppaputki katkesi, kun He Is Felix oli etevämpi. Sahara Sandstorm kellotti kuitenkin uuden hienon ennätystuloksen 14,3ake ja vaikuttaa olevan nousuvireessä juuri sopivalla hetkellä.

Pekka Ruuthin valmentama Effronte Photo ei ole vielä voittanut, mutta rutiinia on kertynyt 13 kisan verran. Taustavoimat ovat olleet silti tyytyväisiä hevosten esityksiin.

– Effronte Photo aloitti uran hyvätasoissa 3-vuotislähdöissä ja teki niissä hyviä suorituksia. Paras tulos oli Biofarm-cupin kolmas sija. Kevään tuloksiin olimme tyytyväisiä, Pekka ja Sanna Ruuth pohtivat.

– Effronte Photo vaikuttaa vahvalta ja vauhtikestävältä varsalta. Haittapuoli on se, että hevonen on vähän liian totinen kilpailija. Kriterium-karsinnoista odotetaan rahasijaa. Hevonen pystyy 15-alkuiseen tulokseen.

Taustavoimien mukaan Effronte Photosta rakennetaan hyvää kilpahevosta pidemmällä tähtäimellä.

– Toiveena on, että parhaat kilpailukaudet ovat edessä ja hevonen kehittyy valmennuksen ja kilpailuttamisen myötä.

Harri Koivusen kokelas kolmanteen Kriterium-karsintaan on Hightower Comery. Urallaan kahdesti voittoa juhlinut ruuna oli viimeksi Turussa ajetussa Kasvattajakruunun alkuerässä neljäs. Uran molemmat ykkössijat ovat peräisin maan pääradalta Vermosta.

Pentti Tikkinen voitti Kriteriumin valmentajan ominaisuudessa vuonna 2009 Keen Leaderilla. Nyt tulessa on Keisari Kiltti. Kuva: Pauli Impola

Pertti Kuittisen valmentama Jack Fire teki hurjan tilin kaksivuotiaana. Syyskuussa se voitti Forssassa Junnustartti-finaalin ja kuittasi 5 000 euroa. Uusi tilipäivä koitti lokakuussa Lahden Jokimaalla, kun ruuna sijoittui SHKL:n Hevosenomistajapokaalissa toiseksi Riina Rekilän kanadalaistamman Viking Gracen jälkeen. Kolmivuotiskauden tienestit ovat toistaiseksi jääneet huomattavasti pienemmiksi. Jokimaan Hambosta Jack Fire tienasi kutossijallaan 1 000 euroa, Mikkelin Kasvattajakruunun alkuerän kolmossijasta irtosi 900 euroa.

Kaksivuotiskautensa Junnustartti-karsinnan voitolla käynnistänyt Keisari Kiltti kilpaili viime vuonna yhteensä kuudesti ja tienasi 2 900 euroa palkintorahoja. Ensimmäisen voittonsa jälkeen ori sai odottaa hyvän tovin toista täysosumaa, mutta se irtosi lopulta elokuussa Teivosta komean keulasoolon päätteeksi. Laukat ovat sotkeneet menoa ja tälläkin hetkellä taulussa näkyy kolme hylkystarttia. Keisari Kiltin treenari Pentti Tikkinen muistetaan vuoden 2009 Kriterium-voittajan Keen Leaderin valmentajana.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!