Close

Kriterium-ennakko, suomenhevosten toinen karsintalähtö

Ensimmäisen karsinnan ennakko>>>

Suomenhevosten toisessa Kriterium-karsinnassa suurimmat voittajakandidaatit lienevät Antti Ojanperän virittelemä Jostois sekä Ari Vianderin lahjakas Sirukasson. Kaksikkoa on keitetty viime aikoina kovissa liemissä.

Sirukasson jatkuvasti mukana kärkikahinoissa

Sirukasson on tottunut menestymään ikäluokkalähdöissä. Kuva: Pauli Impola.

Sirukassonin 13 starttia sisällään pitävä alku-ura on ollut upea. Ori on ollut kaikissa kisoissaan neljän parhaan joukossa ja kerännyt myös suurkilpailumenestystä. Sirukasson aloitti uransa jo varhain, sillä sen ensimmäinen startti on peräisin kolmivuotiskauden kesäkuulta Härmästä. Tuolloin Sirukasson otti vähäväkisestä koitoksesta murskaavan voiton ja jäi vain muutaman kymmenyksen SE-tuloksesta. Muissa kauden starteissa tuli laukkoja, joihin paloi ainakin yksi voitto. Porin Junnustartti-finaalissa Sirukasson hävisi Landen Paukulle.

Tänä vuonna Sirukasson on voittanut vain kerran, mutta muita kärkisijoja se on napsinut tasaiseen tahtiin. Voitto irtosi huhtikuussa Teivosta pahan alkulaukan jälkeen. Biofarm Cupin finaalissa Sirukasson oli kolmas Landen Paukun ja Vixelin jälkeen, sama kaksikko oli edellä myös Pikkupelimannissa. Rovaniemen Pikkuprinssissä ori hävisi jälleen tutulle kiistakumppanille, kun Landen Paukku jyräsi väkisin voittoon. Oulu Express -finaalissa Ari Vianderin suojatti oli loppukaarteessa tiukasti mukana kärkitaistossa, mutta menetti otteen laukkansa myötä. Hyppyyn paloi todennäköisesti kakkossija, Landen Paukun ohittaminen olisi ollut jälleen vaikeaa.

Lupaavasti on aloittanut myös Jostois. Sen kuusi starttia käsittävä ura pitää sisällään neljä voittoa, yhden kakkossijan ja yhden kolmossijan. Kehitys on ollut huimaa, sillä ori aloitti uransa vasta kesäkuun lopulla Lieksassa voitokkaasti ja jatkoi kultakannassa myös Kaustisella ja Pihtiputaalla. Kolmen tappiottoman startin jälkeen Jostois kohtasi Rovaniemen Pikkuprinssissä ikäluokan kovanaamat ja oli urhea kolmas. Oulu Express -finaaliin Jostois viimeisteli kuntoaan voitokkaasti kotiradallaan Pihtiputaalla. Oulussa ori oli piikkipaikalta sitkeä kakkonen, muttei mahtanut mitään maagiselle Landen Paukulle.

Sippimies on kehittynyt toivotulla tavalla

Teemu Okkolinin Sippimies on karsintalähdön kolmanneksi rikkain. Ori on kohdannut ikäluokan kärkinimiä suurkilpailufinaaleissa. Kaustisen Pikkupelimannissa Sippimies sijoittui laukan jälkeen kuudenneksi ja Oulu Expressissä se riitti viidenneksi. Valmentaja on iloinen hevosen kehityksestä ja odottelee menestystä Teivosta.

– Sippimies on kehittynyt toivotulla tavalla, mutta on vielä keskeneräinen. Ilman muuta lähdetään hakemaan finaalipaikkaa ja odotan hevosen parantavan viime startista. Jos ja kun finaaliin päästään, niin hevosella on mahdollisuudet olla kärkikahinoissa.

Treenari odottelee Sippimieheltä mainetekoja myös tulevaisuudessa.

– Sippimiehen vahvuus on hyvä jakso, mutta se on vielä varsamainen ja keskittymisessä on vielä parantamista. Sippimies on erittäin mielenkiintoinen varsa, odotan tulevaisuudelta paljon, Okkolin kertoo.

Jukka Kauppisen Hiioppi lähtee Kriterium-karsintaan tappiottomana. Kuva: Pauli Impola

Jukka Kauppisen Hiioppi on marssinut uransa alkustartit voitosta voittoon. Ori on ollut kaikissa kilpailuissaan ylivoimainen, eikä sen pohjia ole vielä katsottu. Hiioppi on polkaissut tasaiseen tahtiin 31-32-alkuisia tuloksia, mutta reservissä lienee varaa roimaankin parannukseen rutiinin karttuessa. Patrikin Muiston poika on mielenkiintoinen seurattava tässä karsintalähdössä.

Seppo Suurosen valmentama Pete Pointti on kilpaillut urallaan vasta neljästi, mutta on poiminut kolme kaksarisijaa. Pihtiputaan hylkystartissa ori taisteli hyvin Jostoisia vastaan, mutta kamppailu päättyi loppumetrien laukkaan. Lahjakkaan aloittelijan ennätys on vaatimattomissa 35,3-lukemissa, mutta Pihtiputaalla se meni alle 32-tuloksen. Uusi ennätys vesittyi lopun laukan myötä.

Jyrki Filatoffin Rokkoff lähtee karsintaan peräti kolmen voiton putkessa ja sen kehitystä seurataan mielenkiinnolla. Rima tietysti nousee tässä tuntuvasti, mutta finaalipaikka ei ole utopiaa.

Tohtorista odotellaan mukavaa harrastehevosta

Tauolta palaava Tohtori ei valmentaja Minna Moilasen mukaan riitä kärkeen, mutta on mielenkiintoinen aloittelija.

– Tohtori on aloittanut mukavasti. Sillä on aina ollut ravi helppoa ja kolmivuotiskaudella ajettiin muutama startti ihan vaan kokemusta hankkiaksemme. Ei se ihan kirkkaimpaan kärkeen riitä, mutta perässä tullaan ja mielenkiinnolla seurataan mihin se vielä kehittyy.

– Sitä hoidettiin kesällä ja tauko venyi kuuman kesän takia loppukesään, jolloin oli tarkoitus startata pari kertaa. Sitten Tohtori tuli yllättäen kipeäksi ja oli muutaman päivän kuumeessa, joten startit jäivät ajamatta, Moilanen avaa pitkäksi venyneen tauon taustoja.

Finaalipaikka on taustavoimien mielessä, mutta riskitekijöitäkin on olemassa.

– Tohtorin kanssa oltaisiin erittäin tyytyväisiä jos finaaliin päästäisiin. Eikä se ole mahdottomuus, jos saadaan ehjä startti. Ori on vahva menijä, kun vaan saa vauhdin päälle, mutta alkulaukan vaara on olemassa. Se on vielä hidas lähtijä ja kiire tulee kavereiden perään. Se pystyy parantamaan ennätystään ja sen se varmaan joutuukin tekemään tällä kertaa.

Tulevaisuuden suhteen Moilasella on jalat maassa ja Tohtorista odotetaan lähinnä mukavaa harrastehevosta.

– Sen kanssa on kiva käydä raveissa, sillä on hyvät ohjat ja se on muutenkin todella hauska tyyppi, Moilanen päättää.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!