Close

Suomenhevosten Kriterium-karsintojen ennakkokatsaus

Tiistaina 22. syyskuuta Teivossa ravataan Kriterium-karsinnat. Suomenhevosten karsinnoissa 18 hevosta lähtee saalistamaan paikkaa lauantaina 3.10. ravattavaan finaaliin. Voittajaa odottaa finaalissa hulppea 57 000 euron ensipalkinto.

Tällä hetkellä voittosumman ja ennätyksen puolesta ikäluokan kuluven kauden ykköspaikkaa pitää hallussaan Seppo Suurosen valmentama Maurizo. Kuudesti urallaan kilpaillut ori on kaartanut voittajaseremonioihin neljä kertaa. Lahjakkuuden meriittilistalta löytyy voitot Kaustisen Pikkupelimannista ja Oulu Expressistä. Jälkimmäisessä Maurizo pinkoi täydellä matkalla tuloksen 26,3, joka on nelivuotiaiden kauden kärkinoteeraus. Huippusukuinen Vieskerin poika lähtee karsintoihin yhtenä kuumimmista ennakkosuosikeista.

Maurizo juhli voittoa Oulu Express -finaalissa. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Kriteriumin karsintoihin osallistuu myös Maurizon niin ikään eliittisukuinen tallikaveri Core. Suurosen suojatti selviytyi Oulu Expressin finaaliin, missä oli ennätystuloksellaan mukavasti viides.

Laukkapeikko kahden supertalentin riesana

Ikäluokan aivan ehdottomaan eliittiin kuuluvat Jouko Paavolan virittelemä Ville Kalle ja Aimo Vuorisalon käsissä valmentautuva Kinderi. Huippulahjakas Ville Kalle saattaa olla kyvyiltään jopa ikäluokan ykkönen, mutta epävarmuus on ollut piinaavaa. Ori on laukoista huolimatta sijoittunut kärkikolmikkoon Pikkupelimannissa, Pikkuprinssissä ja Oulu Expressissä. Kaikissa kolmessa kisassa Ville Kalle olisi taatusti taistellut voitosta ilman laukkoja. Oulu Expressissä vasta toinen laukka pysäytti Vieskerin pojan marssin kohti voittomatsia.

Superlahjakas Ville Kalle on menestynyt laukoista huolimatta. Kuva: Harri Haavisto

Myös Kinderi on paikoin paininut laukkapeikon kanssa. Pikkupelimannissa ravi katosi loppukurvissa ja keulapaikalla juossut ori repesi lopulta laukalle. Oulu Expressissä puolestaan laukka yllätti piikkipaikalta viimeisen takasuoran alussa. Seinäjoen Pikkuprinssissä ravi maistui ja Kinderi kuittasi kymppitonnin ykköspalkinnon. Kolmivuotiskaudellaan Kinderi voitti kaikki viisi kilpailuaan ja on koko uran voittosummia vertaillessa ikäluokan selvähkö ykkösnimi.

Kinderin tallikaveri Hiipeli pinkoi elokuussa tähtijuoksijaksi. Kahden vuoden takaisin Kriterium-kakkosen Hiiopin veli kohtaa nyt ensimmäistä kertaa ikäluokan kirkkaimmat tähdet.

Huisi Hemmo nousee kohti ikäluokan terävintä eliittiä

Viimeistään Oulu Expressin kakkossijallaan ryminällä ravikansan tietoisuuteen noussut Antti Ojanperän menestystallin Huisi Hemmo tekee vahvaa nousua kohti ikäluokan terävintä kärkeä. Oulussa ori noteerasi ikäluokan kauden toiseksi kovimman tuloksen 26,4. Kymmenkunta omistajaa sisällään pitävää Scuderia Orso Polare -kimppaa kipparoiva Rami Koivisto kertoo, etteivät hevosen hyvät esitykset ole tulleet yllätyksenä.

– Varsaa on treenattu säännöllisesti puolitoistavuotiaasta saakka ja se näytti kyllä lahjansa varhaisessa vaiheessa, vaikka toki startit vasta näyttävät hevosen oikean osaamisen. Jo tämän vuoden ensimmäisten starttien jälkeen kuski sanoi oriin pystyvän yllättävänkin korkealle jossain isossakin lähdössä. Oulu Expressin jälkeen on helppoa sanoa, että oli oikeassa.

Santtu Raitala on juhlinut monissa suurkilpailuissa, mutta suomenhevosten Kriteriumia pihtiputaalainen ei ole vielä voittanut. Tuoko Huisi Hemmo himoitun kärkisijan? Kuva: Harri Haavisto

Lämminverikimppoihin erikoistunut Koivisto bongasi Huisi Hemmon netistä.

– Käytiin katsomassa samoilla seuduilla yhtä lämminverivarsaa, eikä siitä tullut kauppoja, niin katsastettiin samalla Hemmokin. Siitä oli helppo sopia kaupat. Ikinä ei pitänyt suomenhevosta kimppavarsaksi hankkia, mutta taitaa niitä tulla lisääkin joskus, Koivisto pohtii.

Tiimin nimi viittaa jääkarhuun (orso polare), mutta sellaiseksi luokiteltavasta eläimestä ei ole kuitenkaan Huisi Hemmon kohdalla kyse.

– Vaikka Hemmo on todella suuri, niin se ei ole kuitenkaan raskas, vaan enemmänkin sporttinen suomenhevonen. Nopeutta on ja jaksoakin tulee kokoajan lisää. Lisäksi ori on suomenhevoseksi aika ravivarma.

Kuten useasti tämän ikäisillä hevosilla, kehityskohteita ja tavoitteita riittää vielä myös Huisi Hemmolla.

– Voimaa ja voittosummaa puuttuu vielä. Mikäli ori saa olla terveenä ja ensi talvena valmentaja saa tehdä töitä haluamallaan tavalla, niin luulen, että ensi vuonna molempia voisi olla reilustikin lisää.

Teivoon Koivisto tiimeineen lähtee toiveikkaana, mutta jalat pysyy tukevasti maassa.

– Hyvin miettein lähdetään Teivoon, vaikka starttiväli onkin turhan lyhyt. Mikäli mutkia ei tule matkaan, niin ori kuuluu finalistien joukkoon. Silloin omistajien haaveet tälle syksylle ovat toteutuneet.

Mika Mäkelän lahjakas kaksikko palaa sairastauolta

Mika Mäkelän valmennustallista karsintoihin saapuu kaksi hevosta. Valmentaja pitää molempia suojattejaan lahjakkaina tapauksina. Elanin kausi sujui hyvin Seinäjoen Pikkuprinssiin asti, mutta siellä hevonen oli kipeä.

– Tuon startin jälkeen hevonen sai huilia ja sitä jouduttiin myös lääkitsemään. Starttitaukoa on nyt alla, mutta hyvin on päästy sitä liikuttamaan ja ollaan käyty sen kanssa Vermossa hiitillä. Toki kauhean kovaa sillä ei ole ajettu, mutta hyvältä se on treeneissä tuntunut. Starttiväli huolestuttaa, kun muilla on startteja alla. Ideaalia tietysti olisi ollut päästä ajamaan startti ennen tätä kisaa, Mäkelä tuumailee.

Mika Mäkelän Elan pääsi voiton makuun Teivossa kesäkuussa. Kuva: Pauli Impola

Tasokkaaseen karsintaan lähdetään Elanin kanssa toiveikkaana.

– Lähtö on tasokas, mutta hyvillä mielin tullaan starttiin finaalipaikkaa toivoen. Rutiinia tällä on vielä vähän, mutta jos juoksu onnistuu, uskon ja toivon, että finaaliin päästään. Varusteisiin tai kengitykseen ei ole tulossa muutoksia.
­
Myös Nevan Majuri oli Seinäjoella kipeä. Ruunaa on lääkitty ja se on saanut lakeuksien visiitin jälkeen huilata.

– Tämä on mennyt Elanin kanssa hiittiä Vermossa ja on ollut treeneissä aivan mainio oma itsensä. Starttitauko huolestuttaa tämänkin kanssa ja myös rutiinia on vielä vähän. Tämä tuntuu vähän siltä, että ei ole vielä aivan valmis ja suurimmat odotukset on tulevaisuuteen. Kova lähtö tälläkin edessä tiistaina ja finaalipaikka olisi hyvä saavutus. Realistinen, jos juoksu onnistuu ja hevonen ravaa.

Teemu Okkolinin treenaama Säfööri sijoittui Lahdessa ajetussa Oulu Express -karsinnassa kolmanneksi, mutta finaali jäi oriilta väliin. Vauhtivarojen puolesta kyseessä on mielenkiintoinen tapaus, sillä Jokimaan kisassa ori pinkoi mainion tuloksen 27,1. Säföörin tallikaveri Suvelan Rinssi on 31-ennätystään parempi aloittelija, mutta laukat ovat sotkeneet menoa. Pikkuprinssissä 28-tulos vaihtui hylkyyn loppusuoran laukasta. Kielletty askellaji vesitti haaveet myös Oulu Express -finaalipaikasta.

Olli-Pekka Hämäläisen valmentama Sipisee on kehittynyt mukavasti. Se sijoittui Lahden Oulu Express -karsinnassa ennätystuloksellaan neljänneksi. Finaalissa sijoitus pysyi samana, mutta ennätyslukemat komistuivat entisestään ja kirjataan nyt lukemiin 27,2.

Briljantti Buugi kohtaa ensimmäistä kertaa ikäluokan kärkinimet

Kiehtoviin nimiin lukeutuu myös Porissa elokuussa mailin 26,8-lukemiin pinkaissut Briljantti Buugi. Ori on voittanut viimeisimmästä kuudesta kisastaan neljä ja sijoittunut kahdesti toiseksi. Jukka Kauppisen valmentama lahjakkuus ei ole kuitenkaan toistaiseksi kilpaillut ikäluokan tähtiä vastaan.

– Hevosta on haluttu kehittää pikkuhiljaa vastaantulevien haasteiden ja sen omien voimavarojen mukaan. Tuleviin tehtäviin on tähdätty sitä myöten, kun oriin omat rahkeet riittää, Kauppinen kertoo.

Briljantti Buugin parhaat ominaisuudet ovat Kauppisen mukaan vahvuus ja herkkyys. Hevonen tarvitsee kuitenkin vielä kilpailurutiinia. Kriteriumin suhteen odotukset ovat varovaisen toiveikkaat.

– Karsinnassa tähdätään finaalipaikkaan. Finaalissa se voi olla puolivälin tienoilla, sillä vastassa on kovia varsoja.

Jatkaako Petri Laineen valmentama Siirin Santtu Parvelan Retun jalanjäljissä? Kuva: Pauli Impola

Parvelan Retun takaa tutun Petri Laineen treenaaman Siirin Santun kehitystä on mielenkiintoista seurata. Alku-uransa starteissa laukkailemaan sortunut ori on marssinut voitosta voittoon, toki tavallisemmissa lähdöissä. Siirin Santun voittoputki katkesi viime startissa Jyväskylässä, mutta tuolloinkin ori oli johtavan rinnalta sitkeä kakkonen.

Antti Isomaan tallista karsintoihin osallistuvat Sintukka ja Mutti-Antti. Sintukka on ikäluokan kärkitammoja, siitä osoituksena komea kakkossija Teivon suomenhevosten Missikisasta. Pikkuprinssissä tamma riitti kuudenneksi ja Oulu Expressistä irtosi yhdeksäs sija. Vielä kovin rutinoimaton Mutti-Antti ei selviytynyt Oulu Expressin finaaliin.

Eero Laitisen valmentama Viktorino teki jo kolmivuotiaana mukavasti yli 8 000 euron tilin. Tänä vuonna ori on kilpaillut vasta kahdesti. Oulu Expressin Lahden karsinnassa Viktorino suoritti paluun pitkältä tauolta ja kuittasi finaalipaikan lisäksi myös tähtiaikaisen tuloksen 29,7. Finaalissa Viktorino riitti samalla tuloksella kahdeksanneksi.

Kolmivuotiaana tasokkaissa ikäluokkalähdöissä siipiensä kantavuutta testannut Margarida ei ole vielä voittoon asti yltänyt. Antti Kinnusen valmennettavan uran paras saavutus rahallisesti on Tammasarjan kakkossija kesäkuulta. Suomenhevosten Missikisassa Margarida oli kuudes.

Tarja Länsimäen valmentama Hyrvin Rafael on kilpaillut urallaan vasta neljästi ja sen ennätys on tässä joukossa perin vaatimaton 35,6. Karsintalähdössä rattaille hyppää vahvistukseksi legendaarinen Jorma Kontio.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!