Close

Lämminveristen Kriterium-karsintojen ennakkokatsaus

Lämminveristen Kriterium-karsinnoista hakee finaalipaikkaa 57 hevosta. Lauantaina 3.10. ravattavassa finaalissa voittaja kuittaa 112 500 euron ykköspalkinnon.

Ikäluokan tämän hetken ykköstähtenä tuikkii raviurheilun grand old manin, Reino Palomäen valmentama An-Dorra. Supertamma on tienannut urallaan jo 86 000 euroa. An-Dorra valloitti Teivon jo elokuun Tammakriteriumissa, missä se oli täysin vailla vastusta ja kellotti hurjan tuloksen 13,5. Oulu Express -karsinnassa tamma kohtasi vaikeuksia juoksunkulun muodossa, mutta onnistui loppumetreillä pelastamaan viimeisen finaalitiketin. Finaalissa An-Dorra oli täysin pitelemätön ja nappasi voiton tuloksella 13,6. Maharajahin tyttären meriittilistalta löytyy myös muun muassa Tammahambon kakkossija.

Jukka Torvinen narutteli An-Dorralla voiton Oulu Express -finaalissa. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Markku Nieminen jahtaa toista peräkkäistä Kriterium-voittoa

Kokonaisuudessaan ikäluokan hevosten voimasuhteet ovat heitelleet aika reilusti, eikä joukosta ole erottunut An-Dorran lisäksi merkittävästi mikään yksittäinen hevonen. Ikäluokan kärkijoukko on tällä hetkellä miellyttävän laaja, mikä luonnollisesti tuo lisäjännitystä karsintoihin.

Viime vuonna Kriterium-voitto meni Markku Niemisen valmentamalle Raskolnikov Fridolle. Niemisellä on taatusti mielessä viime vuoden tempun uusiminen. Eväitä siihen riittää reilusti, sillä kotiradan mies marssittaa karsintoihin peräti kahdeksan hevosta. Oulu Express -finaalissa tallin värejä edustivat karsintavoittaja Star Town Kemp, Governor Hoss sekä Passionate Kempin tytär Betty Roof. Menestys jäi tuolloin laihaksi, kun Betty Roof oli laukkatuulella ja Startown Kempin juoksu meni pieleen. Supersuvukas Governor Hoss oli kolmikosta paras, sijoittuen viidenneksi, hienolla ennätystuloksella 14,7.

Muut Niemisen tallin Kriterium-kandidaatit ovat kaksivuotiaiden Baby-Kriterium -voittaja Callela Ulrica, kertaalleen voiton makuun päässyt Invasion Birdland, kesä-heinäkuussa tasaisesti 15-alkuisia tuloksia ravannut Callela Edith, kolmella voitolla uransa avannut Consalvo sekä voitokkaasti karsintoihin viimeistellyt Por Nie Blues.

Niemisen tavoin Pekka Korpi on perinteiseen tyyliin ikäluokkakisojen kuuma nimi. Viimeksi Korven talli on juhlinut Kriteriumin voittoa vuonna 2015, tuolloin Arctic Passion voitti yllättäjänä. Karsintoihin Korven tallista iskee kuusi hevosta. Toistaiseksi suurimman tilin on saalistanut tammalahjakkuus Magical Princess. Alkuvuodesta Maharajahin tytär vuoli kultaa länsinaapurista, noteeraten jo huhtikuussa 14-alkuisia tuloksia. Elokuussa Magical Princess oli Tammakriteriumissa hyvä toinen An-Dorran jälkeen. Oulu Express -karsinnassa tamma otti hienon voiton, mutta antautui finaalissa keulapaikalta aivan hännille.

Magical Princess on yksi Pekka Korven tallin monesta toivosta tämän vuoden Kriteriumissa. Kuva: Maisa Hyttinen

Muut Korven tallin tykit ovat kaksivuotiaiden Kasvattajakruunun voittanut April Combo, pääasiassa Ruotsissa kilpaillut Countess Chiara, Tammahambossa viidenneksi sijoittunut Ava Di Emelin, lähes 15 000 euroa kaksivuotiskaudellaan tienannut Full Picture sekä Kolmivuotispokaalissa kuudenneksi sijoittunut Artful Deimos.

Sahara Kellyanne Tapio Mäki-Tulokkaan Kriterium-toivo

Tapio Mäki-Tulokkaan laatutallin Sahara Kellyanne on esiintynyt huipputasolla käytännössä koko uransa. Kaksivuotiaana se voitti kahdesti ja sijoittui Baby-Kriteriumissa kolmanneksi. Kuluvan kauden arvokkain täysosuma tuli Lahden Tammahambosta heinäkuussa. Tuolloin Sahara Kellyanne kuittasi 10 000 euroa ja selätti muun muassa An-Dorran. Tammakriteriumin finaaliin Conway Hallin tytär selviytyi karsintavoittajana, mutta jätettiin finaalissa kuudenneksi.

Petri Salmelan valmentama Thankthemaker pitää hallussaan ikäluokan kärkitulosta, mikäli huomioidaan myös mailin noteeraukset, sillä ori pinkoi kesäkuussa Bodenissa tuloksen 13,2. Suomessa Thank The Maker on kisannut kahdesti. Hambosta irtosi kuudes sija, Oulu Express -karsinnassa tuli laukka.

Timo Nurmoksen tallista on totuttu saamaan ikäluokkalähtöihin iskukykyisiä aloittelijoita. Myös tänä vuonna länsinaapurista saapuu kisaan mielenkiintoinen nimi Sahara Jaeburnin muodossa. Oriin uran aloitus meni hieman myöhäiseksi.

– Se ei ollut aiemmin henkisesti valmis, mutta on treenannut muuten koko ajan ilman ongelmia, Timo Nurmos kertoo.

Neljästi urallaan kisannut Sahara Jaeburn on valmentajan mukaan kehittynyt hyvin starttien myötä. Viimeksi ori polkaisi kovan täyden matkan tuloksen 13,8.

– Ensimmäiseen kahteen starttiin se oli tosi laiska ja orimainen. Nyt kovaluontoinen hevonen on näyttänyt jo sen, ettei juoksupaikalla ole väliä. Sen kanssa haetaan ilman muuta finaalipaikkaa.

Sahara Kellyanne on Tapio Mäki-Tulokkaan ässä Kriterium-karsintoihin. Kuva: Maisa Hyttinen

Arcie’s Arsenal Pakkasen ykköstykki

Aripekka Pakkasen valmentama Arcie’s Arsenal teki hyvän vaikutuksen heinä-elokuun kilpailuissa. Heinäkuussa ori intoutui 14-alkuisiin tuloksiin Mikkelissä sekä Jokimaan Hambossa, jossa sijoittui toiseksi Mask Offin jälkeen. Elokuussa Arcie’s Arsenal kuittasi kymppitonnin voittamalla Vermossa Kolmivuotispokaalin.

Pakkasen tallista karsintoihin osallistuvat myös Believer ja Business School. Believer otti alkuvuodesta kolme komeaa voittoa, ollen muun muassa Vermon Kolmivuotistähti. Business School aloitti vasta heinäkuussa uransa. Ruuna vaikuttaa kehityskelpoiselta aloittelijalta ja se on noteerannut kaikkiin neljään kilpailuunsa 16-alkuisen tuloksen.

Alkuvuodesta ja touko-kesäkuussa voitokkaasti esiintynyt Antti Teivaisen valmentama Core Catcher sijoittui Jokimaan Hambossa hienosti neljänneksi. Oulu Expressin karsinnassa ruuna oli kolmas, mutta finaalissa hevosella oli epäonnea matkassa, kun se vajosi viimeisellä takasuoralla keulasta taipuneen Magical Princessin takana hännille ja otti lopulta laukankin. Teivainen voitti Kriteriumin omalla valmennettavallaan vuonna 2012, tuolloin tamma Bosses Lily oli paras.

Stonecapes Thor Irri-kvartetin ykköstähtenä

Tuija ja Joni-Petteri Irrin valmennettavia karsinnoissa nähdään neljä kappaletta. Nelikosta Gutsy Cobbler ja Gyro Gearloose ovat Joni-Petterin listoilla, Lovestory ja Stonecapes Thor puolestaan Tuijan.

Joni-Petteri Irri pitää nelikosta parhaana saumana Stonecapes Thoria.

– Sen kanssa lähdetään hyvillä mielin matkaan. Hevosella on alla uran paras startti Oulu Expressin finaalista. Kausi on sujunut ihan hyvin lukuun ottamatta kesän sairastumista, joka keskeytti kautta. Nyt ollaan päästy taas kilpailemaan, ja kaikki startit, jossa hevonen ei ole jäänyt johtavan rinnalle, on hevonen suorittanut hyvin.

Joni-Petteri Irri odottaa Stonecapes Thorilta hyvää panosta. Kuva: Pauli Impola

Kriterium-karsintaan Stonecapes Thor sai hyvän lähtöpaikan ja sen kanssa havitellaan tosissaan finaalipaikkaa.

– Kauden päätähtäimen ollessa kyseessä, hevosella ajetaan rohkeasti pyrkimyksenä päästä joko kärkeen tai ainakin kärjen lähelle. Luulisin, että hevonen vielä parantaa, kun on päässyt säännölliseen starttirytmiin ja on onnistunut kilpailu alla. Oulun jälkeen hevonen on saanut palautua rauhassa. Stonecapes Thor juoksee karsinnassa todennäköisesti kengät jalassa.

Lovestoryyn Irri on ollut tyytyväinen koko kauden ajan.

– Se on tehnyt tasaisen varmaa tulosta ikäluokan kärjessä. Lähtöpaikka on ikävä ja tälle sattui mielestäni kaikkein kovin karsintalähtö. Haalarihommia on tiedossa, kun kasiradalta ollaan muiden armoilla ja hyvät hevoset ovat tämän sisäpuolella. Toivotaan kovaa vauhdinjakoa, jotta takaakin ehdittäisiin taistelemaan finaalipaikasta. Todennäköisesti juoksee kengät jalassa tai ilman takakenkiä.

Oulu Express -finaalissa parhaansa tehnyt ja hyvällä tuloksella kuudenneksi sijoittunut Gutsy Cobbler on suoriutunut valmentajan mukaan tasaisen varmasti.

– Lähtöpaikka on tällä hyvä, mutta tämä ei ole lähtenyt vielä kovin lujaa liikkeelle. Katsotaan, miten se käyttäytyy auton takana, jos pääsisi vähän reippaampaa matkaan. Finaalipaikka on tiukassa, mutta parhaaseen pyritään ja otetaan vastaan se, mitä saadaan. Jos olosuhteet ovat hyvät, Gutsy Cobbler juoksee ilman kaikkia kenkiä.

Aku Ankan sivuilta nimensä saanut Gyro Gearloose (suom. Pelle Peloton) on Irrin mukaan tasainen menijä, joka ei ole vielä aivan riittänyt avoimissa kolmivuotiskoitoksissa.

– Lähtöpaikka on tällä huono ja tuuria tarvitaan. Hevosen täytyy myös parantaa, jotta se voisi yltää finaalipaikkaan. Olosuhteiden salliessa tämän on tarkoitus kilpailla ilman kaikkia kenkiä, mikä voi olla tälle iso etu, valmentaja huomauttaa.

Road To Hillin kyvyt tositestiin

Hannu Laakkosen virittelemä Road To Hill on voittanut kaikki uransa kolme kilpailua, mutta on nyt luonnollisesti täysin uudenlaisen tehtävän edessä. Huippusukuinen ori on kuitenkin esittänyt sellaisia otteita voittostarteissaan, että siltä voi odottaa näissäkin karkeloissa aivan mitä tahansa.

Jarno Kauhasen valmennustallista karsintoihin osallistuu Yolo Savoy. Ori on voittanut toistaiseksi vain kerran, mutta ykkössija tuli hyvään saumaan Vermon kolmivuotislähdöstä, jossa tarjolla oli 4 000 euron ensipalkinto. Kolmivuotispokaalissa Yolo Savoy oli kolmas, häviten vain Arcie’s Arsenalille ja Star Town Kempille.

Tapio Perttusen valmennustallin ykköstykki on Mask Off. Ori juhli heinäkuussa Jokimaalla Hambon voittoa ja kuittasi tuolloin komeat 10 000 euroa palkintorahoja. Kesä-heinäkuussa Mask Off viiletti kolmen voiton putkessa ja kartutti voittosummaansa kärkisijojen myötä hienosti 16 000 eurolla. Elokuussa Vermossa kisatussa Kolmivuotispokaalissa ori sijoittui viidenneksi. Tasokkaassa Oulu Express -karsinnassa Mask Off jäi seitsemänneksi, eikä selvinnyt finaaliin.

Perttusen tallista karsintoihin osallistuu myös Baby-Kriteriumin kakkonen MAS Evelyn. Tamma teki keväällä pari hyvää esitystä Solvallassa, noteeraten muun muassa ennätystuloksensa 14,3. Viimeisimmissä kisoissaan MAS Evelyn on sortunut laukkoihin.

Uusiiko Wishing Dreams Tammakriterium-karsinnan tempun?

Tammakriteriumin karsintavoittaja Wishing Dreams otti finaalista arvokkaat nelosrahat. Juho Ihamuotilan suojatti voitti heinäkuussa kolme kertaa putkeen, mutta viime kisoissa sijoitukset ovat jääneet vaisummiksi. Ihamuotilan toinen edustaja Kriteriumin karsinnoissa on Funderbar, jonka orastava voittoputki katkesi viimeksi laukkaan keulapaikalta reilut 400 metriä ennen maalia.

Wishing Dreams voitti Tammakriteriumin karsinnan. Kuva: Maisa Hyttinen

Harri Koivusen tallin karsintakolmikko on Making Match, Stonecapes Tricky ja Fiorini. Making Match on sijoittunut alku-uransa starteissa tasaisen luotettavasti kärkipäähän. Viiden kisan jälkeen saldona on voitto ja yhteensä neljä totosijaa. Fiorini selvitti heinäkuussa tiensä Tammakriteriumin finaaliin, mutta laukkasi finaalissa. Viimeksi Seinäjoella tamma pinkoi Kasvattajakruunun alkuerässä ennätystuloksen 14,9. Kahdella rahasarjan voitolla uransa aloittanut Stonecapes Tricky meni viimeksi uransa kolmannessa kisassa hienon täyden matkan tuloksen 14,8.

Timo Korvenheimon valmennustallilla on vahva edustus Kriteriumin karsinnassa, sillä Orimattilan mies marssittaa Teivoon viisi lupaavaa kolmivuotiasta. Viisikosta Artful Drop on yltänyt jo lähes 20 000 euron ansioihin, vaikka on voittanut vain kerran. Valtaosa tamman tienesteistä on peräisin Tammakriteriumin finaalista, missä se oli hienosti kolmas An-Dorran ja Magical Princessin jälkeen.

Kahdella voitolla aloittanut He Is Elliot on pilannut viime aikoina mahdollisuuksiaan laukkoihin. Niin kävi myös Oulu Express -karsinnassa elokuun lopulla. Make It Rain edustaa 18 kisan kokemuksellaan varsin rutinoitunutta kaartia moneen muuhun kilpailijaan verrattuna. Oriin uran toistaiseksi ainoa täysosuma on peräisin Powerparkin juhannusviikonlopulta. Quite A Lover lähtee kisaan voitto alla. Ruuna meni viime kisassaan myös ennätystuloksen 16,2. Fia Finesse ei ole vielä voittanut, mutta rutiinia se on ehtinyt hankkia jo 14 kilpailun verran. Viime kisassaan Porissa Fia Finesse lähenteli ennätyslukemiaan.

For A Reasonilta odotellaan hyvää esitystä

Salla Koskion valmentama For A Reason sijoittui Tammakriteriumissa viidenneksi. Treenari on ollut tyytyväinen tamman esityksiin, varsinkin lähtökohdat huomioiden.

– Kauden kilpailut ovat menneet hyvin siihen nähden, että talven hyvät treenikuukaudet menivät sairastaessa ja toukokuussa hevonen oli kaviomurheiden takia treenaamatta. Sille tuli karsintaan niin kova vastus, ettei ole kovin realistista haaveilla finaalipaikasta. Toivottavasti For A Reason tekee hyvän juoksun ja saa vaikka korotettua rahaa.

Sanna Kuusimäen valmentama Credit To Hope selviytyi heinäkuussa Tammakriteriumin finaaliin. Mukavasti starttien myötä kehittyneen tamman kanssa lähdetään matkaan positiivisin mielin.

– Tammakriteriumin finaaliin pääsy oli tosi hieno juttu ja hevonen sai hiukan vetää henkeä sen jälkeen. Viime startin jälkeen tamma on ollut kotona virkeä ja letkeä. Hyvillä mielin voi lähteä sen puolesta Kriterum-karsintaankin, mutta nyt yllättäisi finaaliin pääsy, koska vastus on kovaa luokkaa. Hiukan tasavauhtinen tamma vielä on, joten ajattelisin matkan sopivan. Lähdetään katsomaan mihin meidän rahkeet riittää juuri tuona päivänä, Kuusimäki kommentoi.

Credit To Hope pääsi voiton makuun jo kaksivuotiaana. Kuva: Pauli Impola

Jukka-Pekka Hukkasen valmentama Nutcracker on yltänyt jo kymppitonnin rajapyykkiin tienesteissä. Tamma kulki jo kaksivuotiaana mainiosti. Kasvattajakruunun finaalin kolmossija kartutti tiliä 4 500 eurolla ja Hevosenomistajapokaalin karsinnan kakkossija 2 000 eurolla. Kuluvan kauden paras meriitti on Tammahambon nelossija.

Wera Winner esiintynyt nousujohteisesti

Timo Mäkisen treenaama Wera Winner on esiintynyt positiivisesti, eikä vielä vaatimaton 5 600 euron voittosumma ja voittosarakkeessa näkyvä nolla kerro koko totuutta. Hevosen omistaja-hoitaja Siiri Mäkinen kertoo, että hevonen on esiintynyt nousujohteisesti.

– Sillä on ollut joskus vähän vaikeuksia tajuta jutun juonta, ja siksi suoritukset ovat olleet paikoin sellaisia ”hölkkälenkkejä”.

Tammakriteriumin karsinnassa tuli laukka kärkipaikalta, eikä peli ollut ennen laukkaa missään nimessä vielä pelattu. Laukkaan oli selkeä syy.

– Hevonen laukkasi, koska Mikkelin kisasta oli jäänyt hieman kipuja takapäähän. Niitä ei huomattu ennen kuin tuli laukka, Mäkinen kertoo.

Teivon kisan jälkeen Wera Winner oli huoltotauolla, minkä jälkeen se pinkoi Seinäjoella Kasvattajakruunun alkuerässä mainion 14-alkuisen tuloksen ja oli lähellä voittoa.

Mäkinen odottaa tammalta hyvää panosta tulevaisuudessa.

– Nuori hevonen on tosi keskeneräinen vielä, mutta sillä on kyllä mahdollisuudet pärjätä tulevaisuudessa kovemmissakin lähdöissä. Tamma on näyttänyt äärettömän hyvältä jo nyt, ja ainakin toivotaan, että tiistaina tulisi puhdas ja rehti juoksu. Lähtö on kyllä kova, eikä voi tietää mitä siinä tapahtuu, ennen kuin lähtö on ajettu.

Pentti Tikkisen Keisari-Talli juhli Kriterium-voittoa vuonna 2009, kun Hannu Korpi kannusti Keen Leaderin voittoon. Tänä vuonna Tikkisen Kriterium-kandidaatti on Keisari Suuri. 16,6-aikaisen oriin toistaiseksi suurin meriitti on Nuorten Sarjan kolmossija Lahden Jokimaalta reilun kuukauden takaa.

Grove’s Apple Poof on päässyt jo pariin otteeseen juhlimaan voittoa, mutta on kilpaillut Tammakriteriumin karsintaa lukuun ottamatta tavallisissa lähdöissä Tammakriterium-karsinnassa Jouni Hillbomin suojatti riitti 16,2-ennätystuloksellaan seitsemänneksi.

Christa Packalenin valmentama Xanthus Wapid on tehnyt mukavaa jälkeä rahasarjoissa. Ruuna on voittanut seitsemästä kisastaan kaksi ja sijoittunut viidesti kolmen parhaan joukkoon.

Tapio Kososen valmennustallin Wizard Wayne debytoi ikäluokkatasolla, mutta on osoittanut lahjakkuuden elkeitä rahasarjoissa. Alla on kaksi voittoa hyvillä volttituloksilla. Myös Juha Utalan valmentama Piece Of Hero on tehnyt mainiota jälkeä rahasarjoissa. Kuuden kisan saldona on kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa, sekä asiallinen täyden matkan ennätystulos 15,7.

Menestysvalmentaja Katja Melkko treenaa BWT Falconia. Kuva:
TR Bild / Lars Jakobsson

BWT Falcon Katja Melkon ässä

Katja Melkon osaavista käsistä kisaan saapuu BWT Falcon. Ori juoksi koelähdön Oulussa vuosi sitten, mutta sen jälkeen hevosta ei ole Suomen kaviourilla nähty. Alla on kaksi lupaavaa esitystä Ruotsin kaviourilta, joten BWT Falconin esiintymistä karsinnoissa on mielenkiintoista seurata.

Nina Petterson-Perklenin treenaama Qiulius On Stage aloitti uransa vasta elokuun alussa ja sillä on vyöllään ainoastaan yksi startti. Uran debyytissä ruuna pinkoi positiivisen tuloksen 16,6.

Jarmo Kuuselan valmentama All Star Mint pääsi voiton makuun heinäkuussa Riihimäellä. Ruunalla on kokemusta ikäluokkalähdöistä jo kaksivuotiskaudelta. Myös tänä vuonna All Star Mint on kokeillut siipiensä kantavuutta ikäluokan kovanaamojen joukossa, riittämättä kuitenkaan aivan parhaille.

Erkki-Pekka Mäkisen tallin karsintakandidaatti on Fango Jett. Kuva: Hanna Laakso / Suomen Hippos

Erkki-Pekka Mäkinen tuo tallistaan karsintoihin varsin rutinoimattoman Fango Jettin. Jo kaksivuotiaana uransa aloittanut ruuna on toistaiseksi kerännyt tauluunsa lähinnä kirjaimia, ja joutuikin hakemaan karsintaan vauhtia koelähdön kautta. Sofia Nutivaaran valmentama Too Macho For You on kilpaillut urallaan vasta neljästi ja on karsinnoissa uransa kovimman tehtävän edessä.

Uraansa aloitteleva New Grove Waylon laukkaili ensimmäisissä kilpailuissaan, mutta viimeksi uran kolmannessa kisassa ravi maistui Juha Länsimäen suojatille ja ruuna oli Teivon Kriterium-kokeessa neljäs. Jari Kujalan valmentama Bretagne ei ole vielä mennyt kertaakaan koko matkaa ravia. Kertaalleen tamma on yltänyt laukasta huolimatta rahoille, tämä tapahtui Teivon Kriterium-kokeessa.

Tommi Kylliäisen valmentama Steely Stride kilpaili alku-uransa Italiassa, mutta on tehnyt paluun synnyinmaahansa. Italiassa ruuna pääsi kertaalleen voiton makuun, kun se polkaisi Milanossa mailin 16,4-lukemiin. Suomessa paras saavutus on tällä erää Nuorten Sarjan nelossija.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!