Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 7

Lämminveristen GLi Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 90 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan viisi kappaletta. Finaaliin pääsee jokaisesta karsinnasta kaksi parasta, sekä kaikkien karsintojen vertailun kautta kaksi kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Viidennessä karsintalähdössä paikkaa finaalista hakevat Too Smooth For You, Joker Pride, Stick Match, Lake’s Diana, Kiikku’s Cashier, Coltrane Frido, Velvet Gold, Whodouthinkuare, MAS For You, Busy Combo ja MAS Furious.

Lake’s Diana oli hienosti kolmas Tammakriteriumin finaalissa. Kuva: Maisa Hyttinen

Tammakriteriumin karsinnassa kolmanneksi sijoittunut ja upeasti samaan sijoitukseen myös finaalissa yltänyt Lake’s Diana on vahvassa nousuvireessä. Se nappasi ennen Tammakriteriumia kesällä kaksi tyylikästä voittoa ja viimeisteli Kriterium-kuntoaan voittamalla Turussa Kasvattajakruunun alkuerän. Tapio Perttunen on ollut oikein tyytyväinen suojattinsa otteisiin.

– Lake’s Diana on aloittanut uransa hyvin ja erityisesti kehittynyt viimeisiin startteihin. Hevonen menee koko ajan eteenpäin. Tammalla tuntuu olevan vauhtia sekä kestävyyttä, ja on tasainen menijä. Tällä hetkellä se vaikuttaa olevan kolmivuotiaiden tammojen kärkikaartia. Tammalla on meidän tallin lämminverisistä parhaat saumat finaaliin.

Kaksivuotiaana ilman voittoa kilpaillut, mutta reilut 10 000 euroa tienannut MAS For You on kiilannut tällä kaudella ikäluokan kärkikaartiin, voittaen muun muassa Tammahambon. Tammakriteriumin karsinnassa Tanja Goman-Niemisen valmennettava otti leikittelevän helpon voiton keulapaikalta, mutta floppasi finaalissa.

– Tamma oli finaalissa kipeä ja sen startin voi jättää omaan arvoonsa. Tammaa hoidettiin ja lääkittiin, jonka vuoksi jäi välistartti ennen Kriterium-karsintaa ajamatta. On koitettu hiitata tamma kuntoon, mutta startissa sen vasta näkee onko se ennallaan, Goman-Nieminen toteaa.

MAS For Youlle tulee Kriteriumin karsintaan vain pieniä muutoksia varustukseen.

– ”Martta” starttaa ilman kenkiä, se on sille paras balanssi. Hiukan muutetaan kuolainta, jottei painaisi liikaa startissa.

Jo pelkkä osallistuminen karsintoihin kahdella hevosella on valmentajalle upea saavutus, mutta myös finaalipaikasta on toiveita.

– Amatöörivalmentajana tämä on huikeaa, kun päästään edes karsimaan ikäluokan isoimpaan lähtöön tallin molemmilla kolmivuotiailla. MAS For Yousta on isommat odotukset finaaliin.

MAS For You on voittanut tällä kaudella jo Tammahambon. Miten käy Kriteriumissa? Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Timo Nurmoksen Velvet Gold on kisannut vasta neljästi, mutta lienee silti vaarallinen. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Solvallasta heinäkuun lopulta. Ennätystuloksensa 13,7 tamma polkaisi viime kisassaan Mantorpissa mailin matkalla. Nurmos kertoi Hevosurheilun haastattelussa, että hevonen sai Mantorpissa vetämättömän selän eteensä, mutta kiri lujaa maaliin. Voimia jäi tuolloin varastoon.

Tasaiseen tahtiin rahasijoja napsinut Busy Combo on voittanut urallaan kolmesti. Uran avausvoitto irtosi maaliskuussa Jokimaan Tammasarjasta, missä Pekka Korven valmennettava lopetti 15-vauhtia päätöspuolikkaan. Forssan vappuraveissa Busy Combo vei nimiinsä tammalähdön ja kuittasi 4 000 euroa. Uran kolmas ja samalla viimeisin voitto on peräisin Vermon Tammacup -karsinnasta elokuulta.

Kaksivuotiaana pari kertaa kilpailemista kokeillut MAS Furious on astellut kunnolla tositoimiin vasta tänä vuonna. Kauden 12 kilpailua on tuottanut yhden voiton ja 3 700 euroa tienestejä. Valmentaja Joni-Petteri Irrin mukaan hevonen on iskussa, mutta lähtöpaikka vie toiveet.

– Hevonen on loistokunnossa, mutta sille tuli harmittavasti rata 12 tähän karsintaan. Siinä menee finaalihaaveet varmaan lopullisesti. Yritetään kuitenkin tehdä hyvä juoksu muiden mukana ja testataan ensimmäistä kertaa ilman kenkiä ajamista. Toivotaan, että tamma pistää parastaan, ja otetaan se mitä saadaan.

Kesällä Markku Niemiseltä Anne Takapuron valmennukseen vaihtanut Too Smooth For You on mennyt uusista käsistä mainiosti. Heinäkuussa Joensuussa ruuna haki varhain kärkipaikan haltuunsa ja vastaili lopussa hallittuun voittoon. Oulu Express -karsinnassa ruuna oli hyvä kolmas ja ilahdutti taustavoimiaan samalla sijoituksella myös finaalissa. Samalla syntyi uusi hieno ennätystulos 14,5.

– Too Smooth For You on kehittynyt hienosti meillä ollessaan ja Oulu Expressin hyvät esitykset miellyttivät taustajoukkoja. Valmistautuminen on sujunut suunnitellusti ja hevonen vaikuttaa olevan nousuvireinen. Hyvän lähtöpaikan myötä odotukset ovat varovaisen toiveikkaat, Takapuro raportoi.

Timo Korvenheimon valmentama Stick Match on tienannut urallaan tasan kymppitonnin. Ruuna voitti kaksivuotiskaudella ainoan kisansa hyvällä tuloksella 17,7. Tänä vuonna Stick Match on parantanut hiljalleen otteitaan ja ennätystään, kärkinoteeraus 14,4 on peräisin Mikkelistä heinäkuulta. Oulu Express -karsinnassa Stick Match oli neljäs, finaalista irtosi laukan jälkeen kuudes sija.

Ihan lupaavan oloinen Kiikku’s Cashier on kilpaillut urallaan viidesti ja päässyt jo kahdesti voiton makuun. Voitoista arvokkaampi, 3 000 eurolla tiliä kartuttanut täysosuma on peräisin heinäkuulta Jokimaan kolmivuotislähdöstä. Uran avausvoitto tuli kesäkuussa pienemmistä ympyröistä, Riksun kesäraveista. Christa Packalénin valmentama tamma meni viimeksi Vermossa American Zakken voittamassa lähdössä ennätystuloksensa 15,3.

Markku Niemisen tallin Coltrane Frido ei ole vielä voittanut. Viimeksi se alisuoritti, mutta vaisuuteen löytyi selkeä selitys.

– Hevosella todettiin kisan jälkeen kurkunpääntulehdus, Johanna Kyläkoski valottaa taustoja.

Coltrane Fridossa on hyviä ominaisuuksia, mutta tehtävä karsintalähdössä näyttää ennakkoon varsin haastavalta.

– ”Rane” on nopea ja ravivarma hevonen, mutta tasoa pitäisi nostaa reilusti jotta finaalipaikka irtoaisi. Ilman etukenkiä ajetaan karsinnassa.

Kimmo Ahola tuo Kriterium-karsintoihin Joker Priden. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Kimmo Aholan valmentama Joker Pride on noussut syksyn alussa hienoon kuntoon ja lähtee karsintakoitokseen kahden voiton putkessa. Täysosuma tulivat elokuun lopulla Joensuusta ja syyskuussa Kaustiselta. Ruuna kirjautti molempiin voittostartteihin asialliset alle 17-tulokset. Joker Priden ennätystulos 16,2 on peräisin Mikkelistä kesäkuun alusta. Aholan mukaan uran alku oli pettymys, mutta hiljalleen palaset ovat loksahtelemassa paikalleen.

– Ura lähti liikkeelle vähän pettymyksenä, odotuksia oli enemmän, mitä alkuun tuli tuloksia. Hevosella ei ollut minkäänlaista kokemusta kilpatilanteessa ja porukassa juoksemisesta, joten alku meni ihan opetellessa, että mitä siellä tehdään. Pikkuhiljaa alkanut saada juonesta kiinni. Suunta on ainakin oikea.

Hevosen vahvuuksiksi Ahola kertoo ravivarmuuden, ravaamisen helppouden ja vauhtikestävyyden.

– Jollain tavalla se ei ole antanut vielä kaikkea itsestään. Jatkossa tärkein kehityskohde on saada hevonen keskittymään juoksemiseen ja saada ajan mittaan lisää pätkänopeutta. Toiveissa olisi saada kestävä kilpahevonen, joka kehittyy pikkuhiljaa.

Karsintaan Ahola lähtee jalat maassa.

– Karsintaan ei ole mitään muita odotuksia, kuin että menisi ravia ja lähtisi auton takaa asiallisesti. Kyseessä on ensimmäinen autolähtö tälle hevoselle.

Kari Savolaisen treenaama Whodouthinkuare keräsi heinäkuussa komean kolmen voiton putken, kun se kuittasi ykkösrahat Lahdesta, Loviisasta ja Vermosta. Yhden hutistartin jälkeen Bulldozer S:n poika palasi voittokantaan Vermon lähiraveissa syyskuun alussa. Viimeisimmässä kisassaan ori polkaisi uuden ennätystuloksensa 15,7.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!