Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 3

Lämminveristen GLi Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 90 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan viisi kappaletta. Finaaliin pääsee jokaisesta karsinnasta kaksi parasta, sekä kaikkien karsintojen vertailun kautta kaksi kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Ensimmäisessä karsintalähdössä iskevät yhteen King Of The North, Deep Blue Font, Magic Madonna, Starry, Charly Du Tremble, Cold Player, Sahara Flames, Kiikku’s Giant, Amille Annabel, Zolamani ja Count Romeo.

Zolamani teki hulppean tilin SHKL-Hevosenomistajapokaalin finaalissa kaksivuotiaana. Kuva: Suomen Hippos / Iita-Maria Ahtiainen

Ikäluokan rahatilaston kakkossijalla yli 60 000 euron ansioillaan majaileva Zolamani teki kaksivuotiskaudella hulppean tilin. Ruuna oli Kasvattajakruunun finaalissa toinen SE-ajalla voittaneen Time Matchin jälkeen ja kuittasi SHKL-Hevosenomistajapokaalin karsinnasta 6 000 euron arvoiset ykkösrahat. Zolamani ravasi myös finaalissa voittoon ja tienasi peräti 22 000 euroa. Kaikkiaan viime kausi kartutti Timo Korvenheimon valmennettavan tilipussia yli 40 000 eurolla.

Kuluva kausi on jäänyt toistaiseksi hieman vaatimattomammaksi. Huhtikuussa Zolamani voitti Vermossa Kolmivuotispokaalin ja selätti muun muassa Dusktodawn Boogien. Voittokulku jatkui myös Killerin SHKL Cup -karsinnassa huhtikuun lopulla. Kauden kolmas voitto irtosi Kouvolan kolmivuotislähdöstä kesäkuussa, mutta sen jälkeen kärkisijat ovat kiertäneet.

Zolamanin tallikaveri Starry on tienannut reilusti Zolamania vähemmän, mutta ennätys kirjataan samoihin lukemiin, 15,2. Ennätystulos on peräisin viimeisimmästä kisasta Kouvolasta, jossa ruuna hyökkäsi kierros jäljellä 4. ulkoa kirikaistoille ja jyräsi lopulta oikein selvään voittoon. Kunto vaikuttaisi olevan tapissaan juuri oikealla hetkellä.

Lahjakas Sahara Flames kilpaili kaksivuotiaana kerran ja osoitti jo siinä kilpailussa luokkahevosen merkkejä. Tänä vuonna tamma on lunastanut odotuksia toden teolla, sillä kahdeksan kisaa on tuottanut komeasti kolme voittoa ja neljä kakkossijaa. Tammakriteriumin karsinnassa Sahara Flames pinkoi keulapaikalta voittoon ja oli finaalissa hienosti toinen, vain Dusktodawn Boogielle häviten.

Viimeksi Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettava kilpaili Turussa Kasvattajakruunun alkuerässä. Sijoitus jäi vaisuksi, mutta esityksessä ei ollut moittimista. Juoksuasemat olivat hankalat, ja hevoselle haluttiin todennäköisesti kevyt viimeistelystartti ennen Kriterium-karsintaa. Sahara Flames tuli lähdössä aivan juosten maaliin saakka ja näytti paremmalta kuin sijoitus kertoo.

Sahara Flames oli hienosti toinen Tammakriteriumissa. Kuva: Maisa Hyttinen

Kesäkuussa Tammakriterium-kokeessa yllätysvoittoon ravannut ja kovia kilpasiskoja selättänyt Amille Annabel jatkoi hyviä otteitaan myös Tammakriteriumin karsinnassa. Tuolloin Tapio Perttusen valmennettava sijoittui toiseksi ylivoimaisen MAS For Youn jälkeen. Finaalissa Amille Annabel oli kahdeksas.

Perttunen pitää tammaa kehityskelpoisena tapauksena.

– Se on nopea ja kipakka tamma. Kotona treenit ovat menneet hyvin, mutta hevonen tarvitsee vielä vahvuutta. Tampereelta haetaan hyvää sijoitusta, kaiken onnistuessa tamma voi olla lähellä finaalipaikkaa.

Kahdesti urallaan voittaneen Charly Du Tremblen kevätkausi ja osin alkukesäkin meni vielä harjoitteluksi.

– Hevosen alku-ura oli enemmän opettelua, kun se ei osannut ottaa hommaa vielä tosissaan. Härmässä ja Seinäjoella ruuna pääsi paremmin jyvälle, mutta sen jälkeen virussairaudet ovat vaivanneet, joten nykykunto on pieni arvoitus. Hevonen on kyllä treenannut hyvin, joten odotuksia on, mikäli se nousee tasolleen, Kari Lehtonen kommentoi.

Lehtonen arvioi, että ranskansukuinen menijä ei ehkä ole vielä valmis, ja odotukset ovat pidemmällä tulevaisuudessa.

– Tämä startti katsotaan ja päätetään jatkosta. Jos hevonen ei pelitä, sillä ei ajeta enää tänä vuonna. Joka tapauksessa odotan vasta ensi vuodesta enemmän.

Deep Blue Font haki suuret setelit Kuopiosta toukokuussa. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen

Sipi Erkkilän valmentama Deep Blue Font aloitti uransa upealla tavalla, sillä helmi-maaliskuussa ori otti kolme voittoa putkeen. Voittokulku katkesi huhtikuussa Vermossa, kun ori pilasi mahdollisuutensa laukkoihin. Reilua viikkoa myöhemmin Deep Blue Font palasi Turussa kultakantaan ja huipensi upean kevätkautensa voittamalla toukokuussa Kuopiossa SHKL Cupin finaalin. Kesällä Deep Blue Font kilpaili harvakseltaan, parhaaksi meriitiksi voidaan laskea Vermon kolmivuotislähdöstä peräisin oleva täyden matkan volttiennätys 14,7.

Hevosen osaomistaja ja hoitaja Erge Reinvald raportoi, että hevosella on asiat mallillaan Kriteriumin lähestyessä.

– ”Jäbällä” on ollut kaikki hyvin viime startin jälkeen. Ruoka on maistunut, ja hevonen on iloisen pirteä. Viimeistelut ajetaan sunnuntaina. Lähtö on tasaisen kova, mutta ollaan iloisia siitä, että saatiin hyvä lähtörata. Tiistaista tulee jännittävä päivä hoitajalle.

Pekka Korven valmentama Magic Madonna on hurjaluokkaisen Magical Princessin pikkusisko. Tamma on kilpaillut valtaosan urastaan Ruotsin puolella, missä on voittanut kertaalleen ja tehnyt vajaan kymppitonnin tilin. Janne Korpi kertoi kesäkuussa MT Ravinetin haastattelussa, että hevosta rakennetaan syksyn kisoja silmällä pitäen. Syyskuinen debyyttikisa Suomen puolella osoitti, että vire on lupaavalla tasolla juuri toivottuna ajankohtana. Magic Madonna oli Turussa keulapaikalta hyvä kakkonen 14,6-tuloksella, häviten vain kovalle Lake’s Dianalle.

Markku Niemisen tallin King Of The North kilpaili kertaalleen jo kaksivuotiaana, mutta aloitti uransa toden teolla vasta kuluvan vuoden helmikuussa. Tuolloin ori otti tyylikkään keulavoiton Teivossa ja jatkoi reilua viikkoa myöhemmin Vermossa kakkossijalla, häviten vain Shackhills Twisterille. Seuraavaa voittoa King Of The Northin taustavoimat saivat odottaa hyvän tovin, mutta onnistuminen tuli lopulta hienoon saumaan. Seinäjoella ravatussa Kasvattajakruunun alkuerässä Niko Jokela otti hevoseen ensituntumaa ja narutteli oriilla 4 000 euron arvoisen voiton.

King Of The North on kärsinyt jonkin verran terveysmurheista, mutta treenaa nyt hyvin.

– Hevonen sairasteli kesällä kurkunpääntulehduksen pariinkin otteeseen, mutta on nyt terve ja tuntunut treeneissä mainiolta, Johanna Kyläkoski raportoi.

Kriterium-karsinnassa Kyläkoski odottaa Mika Forssin ohjastamalta King Of The Northilta hyvää panosta.

– Se pääsee matkaan ykkösradalta ja lähtee hyvin liikkeelle, joten sopivalla vauhdinjaolla tälläkin on hyvät mahdollisuudet selvittää tiensä finaaliin. Oriilla ajetaan karsintalähtö ilman etukenkiä.

King Of The North aloitti helmikuussa kolmivuotiskautensa voitolla. Kuva: Maisa Hyttinen

Kaksivuotiaana kolmesti kilpaillut ja elokuussa kolmivuotiskautensa avannut Cold Player on yltänyt urallaan toistaiseksi reilun 4 000 euron tienesteihin. Pasi Pörstin valmennettava kilpailee ennätyskunnossa, sillä se noteerasi Turussa ravatussa Kasvattajakruunun alkuerässä 15,7-tuloksen. Tulos ei riittänyt yhdeksättä sijaa korkeammalle, mutta suunta on oikea.

Vasta viidesti urallaan kilpaillut Kiikku’s Giant vaikuttaa tulostason perusteella menevän hitaasti, mutta varmasti eteenpäin. Christa Packalénin valmennettava avasi voitokkaasti Riihimäellä, mutta laukkasi Kriterium-kokeessa ja Nuorten Sarjassa. Jokimaan elokuisessa Nuorten Sarjassa Kiikku’s Giant oli kolmas ennätystuloksellaan 16,3. Syyskuu käynnistyi samalla sijoituksella ja lähes samalla tuloksella Teivon Kriterium-kokeessa.

Markus Takaluoman valmentama Count Romeo kokeilee ensimmäistä kertaa siipiensä kantavuutta ikäluokan kovimpia nimiä vastaan. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin elokuulta Lapuan aloittelevien nuorten lähdöstä. Ennätystuloksensa 16,2 Count Romeo noteerasi Seinäjoen Nuorten Sarjassa syyskuun alussa.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!