Close

Suomenhevosten Kriterium – osallistujaesittely

Margarida

Omistaja: Antti Kinnunen
Kasvattaja: Heikki & Heli & Venla Kinnunen
Valmentaja: Antti Kinnunen
Ohjastaja: Antti Kinnunen
Hoitaja: Henrika Kinnunen

Antti Kinnusen valmentama Margarida aloitti uransa jo kolmivuotiskaudella. Tamma ei riittänyt kovissa varsalähdöissä kärkeen, mutta kartutti rutiinia kolmen kisan verran. Nelivuotiskautensa Margarida käynnisti kesäkuussa sijoittumalla Jyväskylän Killerillä Tammasarjassa kakkoseksi Murun Maikin jälkeen. Tämän jälkeen Margarida pinkoi tasaiseen tahtiin 32-alkuisia tuloksia, osallistuen muun muassa Teivossa ajettuun nelivuotiaiden suomenhevostammojen Missikisaan. Kriterium-karsinnassa Margarida sijoittui kolmanneksi Huisi Hemmon ja Elanin jälkeen. Samalla tamma tiputti reilusti sekunteja ennätyksestään, noteeraten tuloksen 29,0ake.

Kinderi

Omistaja: Alpo & Mika & Tuomo Hakala
Kasvattaja: Agrohelp Oy
Valmentaja: Aimo Vuorisalo
Ohjastaja: Hannu Torvinen
Hoitaja: Aimo Vuorisalo

Aimo Vuorisalon valmentama Kinderi kiri Kriteriumin karsinnassa tyylikkääseen voittoon, ohittaen loppumetreillä kovan kilpakumppanin Ville Kallen. Ori on paikoin paininut laukkapeikon kanssa, mutta myös menestystä on tullut. Pikkupelimannissa ravi katosi loppukurvissa ja keulapaikalla juossut Kinderi repesi lopulta laukalle. Oulu Expressissä laukka yllätti piikkipaikalta viimeisen takasuoran alussa. Seinäjoen Pikkuprinssissä ravi maistui ja Kinderi kuittasi kymppitonnin ykköspalkinnon. Kolmivuotiskaudellaan Kinderi voitti kaikki viisi kilpailuaan ja on koko uran voittosummia vertaillessa ikäluokan selvähkö ykkösnimi.

Huisi Hemmo

Omistaja: Scuderia Orso Polare
Kasvattaja: Team Jovive
Valmentaja: Antti Ojanperä
Ohjastaja: Santtu Raitala
Hoitaja: Jatta Saarinen

Antti Ojanperän valmentama Huisi Hemmo on tehnyt viime aikoina väkevää nousua kohti ikäluokan absoluuttista kärkeä. Jo kolmivuotiaana ihan lupaavia otteita esittänyt ori on puhjennut tällä kaudella kukkaan ja varsinkin syyskaudella jälki on ollut komeaa. Oulu Expressin karsinnassa Huisi Hemmo oli toinen Ville Kallen jälkeen. Finaalissa vain Maurizo jäi ohittamatta, sivussa syntyi ennätystulos 26,4ake. Kriteriumin karsintalähdössä ori jyräsi suorastaan eleettömästi ykköseksi ja antoi myrskyvaroituksen finaalivastustajilleen.

Elan

Omistaja: Riikka Savolainen & Tmi Ravitalli Mika Mäkelä
Kasvattaja: Ulla Holopainen
Valmentaja: Mika Mäkelä
Ohjastaja: Antti Teivainen
Hoitaja: Riikka Savolainen

Uransa avauskisassa Porissa loppusuoralla kesken voittotaiston laukannut, mutta seuraavissa kisoissa lupaavasti esiintynyt ja kaksarisijoja poiminut Elan on mennyt kauden edetessä mukavasti eteenpäin. Elokuun alussa Seinäjoen Kuninkuusraveissa ruuna sijoittui ennätystuloksellaan Pikkuprinssissä neljänneksi, mutta paljastui kuitenkin kisan jälkeen kipeäksi. Kriteriumin karsintalähtöön Elan palasi vajaan parin kuukauden paussilta. Vire oli heti kohdillaan, sillä Mika Mäkelän valmennettava kiri lähtösuoran laukan jälkeen mainiolla otteella toiseksi, häviten vain Huisi Hemmolle.

Sipisee

Omistaja: Olli-Pekka Hämäläinen
Kasvattaja: Mäkisipi-Talli Ay
Valmentaja: Olli-Pekka Hämäläinen
Ohjastaja: Jani Ruotsalainen
Hoitaja: Lassi Kauranen
Olli-Pekka Hämäläisen valmennustallista kisaan osallistuu Sipisee. Ori on kehittynyt viime aikoina mukavasti ja venynyt ikäluokan parhaiden seurassa kärkipäähän. Sipisee sijoittui Lahden Oulu Express -karsinnassa ennätystuloksellaan neljänneksi. Finaalissa sijoitus pysyi samana, mutta ennätyslukemat komistuivat entisestään, kun ori polkaisi täydellä matkalla tuloksen 27,2. Kriteriumin karsinnassa Sipisee pinkoi hyvin kolmanneksi ja hävisi vain hurjille Kinderille ja Ville Kallelle. Laukattomissa kisoissaan Sipisee on ollut aina neljän parhaan joukossa, kenties tässäkin?

Säfööri

Omistaja: Kaisa & Lassi Kauranen
Kasvattaja: Mervi Miettinen
Valmentaja: Teemu Okkolin
Ohjastaja: Teemu Okkolin
Hoitaja: Tiia Viljanen

Karsintanelosena tiketin Kriteriumin finaaliin lunastanut Säfööri on esiintynyt alku-uran aikana edukseen. Teemu Okkolinin suojatti sijoittui Lahdessa ajetussa Oulu Express -karsinnassa kolmanneksi Kinderin ja Maurizon jälkeen, mutta finaali jäi oriilta väliin. Seinäjoen Pikkuprinssissä Säfööri sijoittui viidenneksi. Ori esitti hyviä vauhteja jo uransa alkutaipaleella, sillä 1.30-rajan Hilpetöörin poika alitti jo toisessa kilpailussaan. Tuolloin se hävisi vain Ville Kallelle. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Vermon Toto65-lähdöstä elokuulta.

Siirin Santtu

Omistaja: Petri Laine
Kasvattaja: Petri Laine
Valmentaja: Petri Laine
Ohjastaja: Harri Koivunen
Hoitaja: Ida Laine

Viime vuoden Kriterium-voittajan Parvelan Retun takaa tuttu Petri Laine tuo tämän vuoden finaaliin lahjakkaan Siirin Santun. Ori laukkaili uransa ensimmäisissä starteissa, mutta ravisävelen löydyttyä oli voittoputken vuoro. Elo-syyskuun aikana Siirin Santtu voitti komeasti neljä kertaa peräkkäinen, ennen kuin Tiitukka katkaisi voittomarssin Killerillä. Kriteriumin karsinnassa Siirin Santtu kohtasi ensimmäistä kertaa ikäluokan kärkinimet. Debyytti sujui positiivisissa merkeissä, sillä tuloksena oli viidennen sijan myötä finaalipaikka ja myös uusi ennätysnoteeraus 29,1ake.

Briljantti Buugi

Omistaja: Jukka Kauppinen
Kasvattaja: Häijään Oriasema Oy
Valmentaja: Jukka Kauppinen
Ohjastaja: Jukka Kauppinen
Hoitaja: Tarja Kauppinen

Jukka Kauppisen valmentama Briljantti Buugi aloitti uransa voitolla, mutta pilasi sen jälkeen muutamassa kisassa mahdollisuuksiaan laukkoihin. Heinäkuun loppupuolella ravi alkoi maistua ja ori otti seuraavissa kuudessa kilpailussa peräti neljä voittoa ja kaksi kakkossijaa. Menestystä irtosi lähinnä rahasarjoista, sillä ikäluokan parhaat Briljantti Buugi kohtasi ensimmäistä kertaa vasta Kriteriumin karsintalähdössä. Karsinnassa viimeisen takasuoran laukka oli sotkea oriin haaveet finaalipaikasta, mutta Aurauksen poika lunasti lopulta taustalla hyvän esityksen päätteeksi viimeisen finaalitiketin.

Ville Kalle

Omistaja: Janne Paavola
Kasvattaja: Eija Kärkkäinen
Valmentaja: Jouko Paavola
Ohjastaja: Markku Hietanen
Hoitaja: Tuulia Paavola

Huippulahjakas Ville Kalle on kyvyiltään aivan ikäluokan terävintä kärkeä, mutta epävarmuus on ollut paikoin piinaavaa sorttia. Ori on laukoista huolimatta sijoittunut kärkikolmikkoon Pikkupelimannissa, Pikkuprinssissä ja Oulu Expressissä. Kaikissa kolmessa kisassa Ville Kalle olisi taatusti taistellut voitosta ilman laukkoja. Oulu Expressissä vasta toinen laukka pysäytti Vieskerin pojan marssin kohti voittomatsia, joten vauhtivaroista menestys ei jää kiinni. Kriteriumin karsinnassa Jouko Paavolan valmennettava polki koko matkan ravia ja oli hyvä kakkonen Kinderin jälkeen.

Suvelan Rinssi

Omistaja: Mico Kekki & Jari-Matti Tuohimaa
Kasvattaja: Suvelan Talli
Valmentaja: Teemu Okkolin
Ohjastaja: Iikka Nurmonen
Hoitaja: Emmi Kivelä

Suvelan Rinssi on esittänyt kyvykkäitä otteita, mutta samalla meno on ollut piinaavan epävarmaa. Elokuun alussa Seinäjoen Pikkuprinssissä hieno 28-tulos vaihtui hylkyyn loppusuoran laukasta. Kielletty askellaji vesitti myös finaalihaaveet Lahdessa ajetussa Oulu Express -karsinnassa, joten laukka on ollut oriilla pinnassa. Kriteriumin karsintalähdössä Suvelan Rinssi kulki koko matkan ravia ja riitti tuolloin neljänneksi. Samalla Teemu Okkolinin valmennettava noteerasi vihdoin virallisestikin 30-rajan alittavan tuloksen. Ennätys kirjataan nyt lukemiin 28,2ake.

Sintukka

Omistaja: Hakalan Talli
Kasvattaja: Hakalan Talli
Valmentaja: Antti Isomaa
Ohjastaja: Antti Isomaa
Hoitaja: Antti Isomaa

Ennätyksen ja voittosumman puolesta ikäluokan tammakärki on tällä hetkellä Sintukka. Antti Isomaan valmentama tamma aloitti uransa kesäkuussa ja on tehnyt tasaiseen tahtiin tiliä, vaikkei olekaan voittanut kuin kertaalleen. Seinäjoen Pikkuprinssissä Sintukka sijoittui ennätystuloksellaan kuudenneksi ja kuittasi 1 000 euroa. Sintukan uran toistaiseksi paras yksittäinen saavutus on nelivuotiaiden suomenhevostammojen Missikisan 3 000 euron arvoinen kakkossija. Tuolloin ainoastaan Viksun Lilja jäi ohittamatta. Kriterium-karsinnassa Sintukka oli viides.

Viktorino

Omistaja: Eero Laitinen
Kasvattaja: Airi Raskinen & Marianne Niemi
Valmentaja: Eero Laitinen
Ohjastaja: Eero Laitinen
Hoitaja: Jaakko LaitinenTaitavan suomenhevosmiehen Eero Laitisen valmennustallista Kriterium-taistoon ilmoittautuu Viktorino. Ori kilpaili kolmivuotiaana peräti kuusi kertaa ja esitti lupaavia otteita. Viktorino ei jäänyt kolmivuotiskaudellaan kertaakaan ulos kolmen parhaan joukosta ja kartutti voittosummaansa hienosti yli 8 000 eurolla. Nelivuotiskausi alkoi Viktorinon osalta vasta syyskuussa, kun ori osallistui Lahdessa Oulu Express -karsintaan. Finaalipaikka irtosi ennätystuloksella 29,7ake. Sama aika riitti finaalissa kahdeksanteen sijaan. Kriteriumin karsinnassa Kihiseen poika oli kuudes.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!