Close

Seppo Sarkolan Muistoajo launtaina Teivossa

Seppo Sarkolan Muistoajo ajetaan ensimmäistä kertaa Teivossa 16.1.2021. Vielä reilu vuosi sitten, joulukuussa 2019, Teivossa ajettiin ensi kertaa Seppo Sarkola Special -ajajakilpailu. Siinä samana syksynä monikymmenvuotisen valmentajan uraltaan eläköitynyt Mr. Teivoksikin nimetty Seppo kohtasi kilvanajon tiimellyksessä kollegoitaan vuosikymmenten varrelta.

Teivon kilpailuorganisaatio oli kaavaillut Sarkola Special -kisasta jokavuotista tapahtumaa, jossa arvostettu valmentaja ja ohjastaja olisi tullut vielä julkisuuteen. Mutta se jäi ainutkertaiseksi Sepon helmikuisen 2020 menehtymisen myötä. Sepon nimi elääkin Teivossa jatkossa muistoajon kautta.

Seppo Sarkolan nimittämiselle Mr. Teivoksi löytyy todella perusteita. Sarkola on yksi pirkanmaalaisen raviurheilun toteemeita ja samalla yksi teivolaisen identiteetin peruspilari. Kyse ei ole vain miehestä, joka ajoi kilpaa liki 20 000 kertaa ja voitti lähes 2 300 kertaa ja jonka yhteydessä nousevat esiin suurten kisojen voittajina nimet Turo, Teme, Hullumies, Monster of Speed ja monet muut.

Seppo Sarkola toimi ammattivalmentajana jo Tampereen vanhalla Hippoksella. Mutta ennen kaikkea hän oli ensimmäinen valmentaja, joka avasi tallin uudessa Lamminpään ravikeskuksessa, sittemmin Teivoksi nimetyn alueen tallinmäellä. Seppo oli yksi niistä  persoonista, joiden myötä pohjoishämäläinen, sittemmin pirkanmaalainen, raviurheilu muuttui talonpoikien kilvanajoista moderniksi, osin kaupungistuneeksi vapaa-ajanviettotavaksi. Seppo toimi valmentajana Teivossa 1976–2019, yli neljä vuosikymmentä. Siinä ajassa tuli kierrettyä monta kierrosta Teivon kaviouraa.

Ravigaalassa tammikuussa 2020 Suomen Hippos muisti Sepon elämäntyötä ja raviurheilu-uraa kunniamaininnalla – huomionosoitus ei olisi voinut mennä parempaan osoitteeseen.

Seppo Sarkola 1947-2020

                                                                                       Matti Mahlamäki

No event found!