Close

Kriterium-veikkaukset 2018

Kriterium-raveihin on enää muutama päivä ja spekulaatiot käyvät kuumina. Oman mausteensa soppaan lisäävät nyt Salamakypärät-ohjastajakilpailusta tutut Niki Finnström ja Arna Ruohomäki, vannoutunut raviurheilun ystävä, jääkiekkovalmentaja Tero Lehterä, tuore pesäpallon Suomen mestari Juha Puhtimäki sekä Raviliiga Ilveksen ja Tapparan edustajat.

Molemmissa finaaleissa ennakkosuosikit erottuvat melko selkeästi. Lämminveristen puolella kannatusta voiton suhteen saavat Lewis Ale, Marrakesh ja Graceful Swamp. Suomenhevosten osalta Jostois vaikuttaa ennakkoon vahvalta voittajakandidaatilta ja nouseekin kaikkien veikkauksissa kärkisijalle. Mukana on kuitenkin myös monia muita kiinnostavia nousukkaita.

Salamakypärät Lewis Alen kelkassa

Salamakypärät-ohjastaja Niki Finnström luottaa suomenhevosten Kriteriumissa Team Ojanperän vahvaan vireeseen.

– Jostois teki vakuuttavan esityksen karsinnassa ja uskon Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen tiimin nappaavan tästä jälleen yhden suurkilpailuvoiton.

Muille mitalisijoille Finnström povaa Hiioppia ja Sirukassonia.

– Hiioppi teki viimeksi kovassa seurassa hienon esityksen ja näytti olevan voimissaan maalissa. Sirukassonilla on ollut pientä epävarmuutta suorituksissa, mutta viimeksi se oli varmempi ja on rutiinisuorituksella kärkitaistossa.

Lämminveristen finaalissa Niki Finnströmin suosikki voittajaksi on Tuomas Korvenojan valmentama Lewis Ale.

– Ori teki hienon ja tasapainoisen karsintajuoksun ja uskon puhtaalla esityksellä voittoon. Kakkossijalle veikkaan Marrakeshiä. Sillä on alla hyvä karsintajuoksu ja uskon sen parantavan finaaliin.

Graceful Swampin Finnström pudottaa kolmossijalle, sillä karsintajuoksu jätti toivomisen varaa.

Erkki-Pekka Mäkisen valmennettava ei ollut mielestäni täydellinen karsinnassa ja se voitti rutiinisuorituksella. Sen pitää parantaa voittaakseen finaalin, Finnström huomauttaa.

Myös toinen Salamakypärät-ohjastaja, Arna Ruohomäki, nostaa Lewis Alen ennakkokaavailuissa kärkipaikalle.

– Vaikka sympatiapisteet ovatkin ”Sämpylän” ja Eepeen tiimin puolella, niin Lewis Ale on vakuuttanut minut ja olen ihastunut hevosen ulkomuotoon ja tyyliin. Veikkaan, ettei Tuomas (Korvenoja) halua antaa tällä kertaa muille mitään ilmaseksi ja koittaa ajaa keulasta. Jos keulapaikka pysyy kohtuu avauksella hallussa, on Lewis Ale vaikea lyötävä ulkopuolelta, Ruohomäki arvioi.

– Graceful Swamp on täysin mahdollinen voittaja, mutta lähtöpaikka Lewis Alen ulkopuolella vaikeuttaa tämän lahjakkuuden matkaa kohti Kriterium-voittoa. Voittamaton Marrakesh on myös hankala pala purtavaksi, mutta nyt vedetään kotiinpäin ja toivomme voittorahojen jäävän Suomeen.

Suomenhevosten finaaliin Ruohomäen ykkösnosto on Jostois.

– Uskon, että menestysvalmentaja Antti Ojanperän suojatti hallitsee alusta loppuun suomenhevosten Kriteriumia. Jostois oli karsinnassa vakuuttava ja Ojanperä osaa ajoittaa huippukunnon tärkeisiin tehtäviin.

Ruohomäellä on finaaliin myös henkilökohtainen suosikki.

– Toivon tietenkin, että porilaisvalmentaja Jouni Miettinen saa nostaa Kriterium-pokaalia, mutta Jostois saattaa vielä olla liian kova pala purtavaksi. Ypäjä Luotsi on todella lahjakas varsa ja sitä on mätsätty syksyn pääkoitosta varten. Veikkaan, että se parantaa vielä karsinnasta ja ohjastaja Hannu Torvinen huokuu luottoa tähän nuoreen Taikurin poikaan.

Mitalikolmikon täydentäjäksi Ruohomäki povaa Tapio Perttusen treenaamaa Vixeliä.

– Ilman laukkaa Vixeli on mahdollinen podium-hevonen.

Tuore pesäpallon Suomen mestari Juha Puhtimäki povaa lämminveristen Kriteriumin olevan Timo Nurmoksen ja Marrakeshin heiniä.

– Marrakesh oli valtavan hienon näköinen karsinnassa! Mikäli vielä kengät riisutaan, minkä pitäisi helpottaa kaarrejuoksua, se rummuttaa johtavan rinnalta lopussa muilta karkuun, Puhtimäki analysoi.

Muut mitalisijat menevät Puhtimäen ennusteen mukaan Lewis Alelle ja Bosses Ladylle.

– Lewis Ale voitti ”rata-arvonnan” ja saa hyvän juoksun Marrakeshin takana, mistä ottaa kakkosrahat. Bosses Lady on tehnyt vakuuttavia kirejä. Se saa nyt hyvän juoksun sisäradalla ja mikäli pääsee sopivasti irti, kirii jälleen hyvin maaliin.

Suomenhevosten finaalissa Joensuun Mailan mestarilukkari odottaa Antti Ojanperältä suoraviivaista taktiikkaa.

– Jostois oli vakuuttava karsinnassa, kun vain katseli pääseekö Sirukasson edes rinnalle. Ori parantaa finaaliin ja lähtee kovaa liikkeelle. Keulaan ja kukat!

Urallaan jo kuudesti kakkoseksi sijoittunut Sirukasson on Puhtimäen papereissa tässäkin hopeahepo.

– Sirukassonin ravi ei ollut parhaimmillaan karsinnassa. Luokaltaan ehkä jopa finaalin paras, mutta rinnalta ei tule Jostoisista ohi. Karsinnassa hienon näköisenä pussissa virunut Hiioppi saa jälleen hyvän juoksun ja voi kiriä yllättävänkin ylös, Puhtimäki pohtii.

”Expect the unexpected”

Kotimaisessa jääkiekkoliigassa Lappeenrannan SaiPan luotsina toimiva Tero Lehterä on liikkeellä tiukan analyyttisellä otteella.

– Kisassa on selkeä suosikkikolmikko, jonka kaikki odottavat jakavan mitalisijat keskenään. Lähestynkin finaalia enemmän teemalla ”expect the unexpected”. Kaikki perustuu puhtaasti kuitenkin keulapsyykkiin ja jo nähtyihin esityksiin, joista karsintajuoksut viimeisenä, Lehterä aloittaa.

Kriteriumin sankariksi ex-kiekkoilija nostaa Lewis Alen.

– Se pystyy pitämään keulat, parantaa karsintajuoksusta sekunnin ja pyrhältää hallittuun voittoon, Lehterä lataa.

Muille mitalisijoille Lehterä tarjoaa yllättäjiä.

– E-P Mäkisen ydinkärki sulaa tai Marrakeshin ravi murenee ja yllätyskakkoseen hiipii sisäradan ja suojajuoksun turvin Tapio Perttusen sohvalta käsin virittelemä Bosses Lady. Luvassa siis naisvoimaa ja shamppanjalasien kilinää Teivon katsomossa.

– Yllätysten ilta täydentyy kun ns. kuolemanpaikka osoittautuu nimensä veroiseksi yhdelle suosikeista ja Knows Best kurkottaa kolmosijalle täydentäen Tuomas Korvenojan juhlat. Tarkempi maalikameran tarkastelu kuitenkin osoittaa Mr Big Starin tulisen loppukirin avittaneen sen ohi Mikko Laakkosen kasvatin. Voitto tuo kuitenkin hymyn takaisin Korvenojan kasvoille ja balsamia paikkaamaan jopa Suur-Hollola -viikonlopun pettymyksen, Lehterä tarinoi.

Eikä siinä vielä kaikki. Valmentajavelho Lehterä suuntaa katseensa myös jälkipeleihin.

– Katsomon jälkipeleissä pohditaan kovaan ääneen vastausta ikuisuuskysymykseen: kuka on Suomen paras varsatreenari? Pekka Korpi, Markku Nieminen vai Tuomas Korvenoja. Kunnes ohi kävelee entinen salibandypelaaja, joka käheällä äänellään tokaisee ”Nurmos on ylivoimainen mätsääjä”. Pienestä kulmaringistä kuuluu parranpärinääkin, puheenaiheena kasvattajarahojen kohtalo. Nuori mies, joka on tullut paikalle ystäviensä kannustamana ei kuitenkaan tunnista nimistä ketään, sen enempää kuin tietää mistä parranpärinä johtaa juurensa. Hän muistaa vain voittajavaljakon nimen ja piiskan asennon maalinkohdalla: Lewis Ale, Tuomas Korvenoja ja ylöspäin!

Suomenhevosten puolella Lehterä tunnustaa olevansa vähän heikommilla jäillä.

– Mun on aika paha perustella noita mitenkään. Olen kyllä nähnyt joitakin startteja, mutta ei mulla niiden ominaisuuksista ole hirveästi sanottavaa. Ja nuo menee tuon ikäisenä paljon eteenpäin, mutta ottavat kyllä välillä takapakkiakin.

Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestari nostaa kuitenkin esiin kolmikon Jostois, Hiioppi ja Sirukasson.

– Jostois on hyvä aihio ja sillä on myös hyvä valmentaja. Tilastot puhuvat voitontahtoisuudesta. Hiiopin kohdalla sama juttu kuin edellisellä. Ja jäikö karsinnassa varaakin? Sirukasson on hyvä varsa hyvällä kuskilla varustettuna, mutta onko sitten puristajatyyppiä rahanjakosuoralla, Lehterä pohtii.

”Kukapa ei nauttisi siitä, että Ruotsiin menee hopeaa!”

Raviliiga Ilveksen kimpanvetäjä Satu Laakso rankkaa suomenhevosten finalistit järjestykseen Jostois – Vixeli – Ypäjä Luotsi.

– Jostois on esiintynyt kaikissa uransa starteissa vakuuttavasti. Hyvältä lähtöpaikalta se pääsee määräämään tahdin. Varmaravinen ja vahva – tärkeitä ominaisuuksia voittoa ajatellen, etenkin nuorten suomenhevosten lähdöissä. Lisänä vielä Antti Ojanperän huikeat voittoprosentit sekä valmentajana että ohjastajana puoltavat Jostoisin ykköstä, Laakso ennustaa.

Lämminveristen puolella Laakso luottaa ruotsalaisvieras Marrakeshiin ja tarjoaa muita mitalisijoja Bosses Ladylle sekä Lewis Alelle.

– Upeita varsoja viivalla, mutta Marrakesh nousee suosikiksi. Pikkuoriille kaikki on ollut helppoa ja taustatiimi osaa asiansa. Timo Nurmoksen kellontarkka valmennustyö tuottaa tulosta viikosta toiseen syksyn ikäluokkakisojen aikaan, eikä Jorma Kontio kuskina ainakaan heikennä Marrakeshin asemia.

Raviliiga Tapparan tiimin äänitorvena toimii Täti Hermu, jonka slogan on ”raviurheilua vuodesta 1981, Tappara vuodesta 1981”. Hän nostaa lämminveristen vahvimmaksi kultakandidaatiksi Graceful Swampin.

– Hyvä hevonen ja pakkohan sitä on vähän vetää kotiinpäin. Olisihan se nyt hienoa kuulla EP-räppi suorana podiumilta. Vaikka Ipan mies onkin!

Kakkossijalle Täti Hermu nostaa ruotsalaisvieras Marrakeshin.

– Kukapa ei nauttisi siitä, että Ruotsiin menee hopeaa! Mutta hyvä on tämäkin hevonen. Kolmanneksi veikkaan Knows Bestiä. Se jää helposti unohdetuksi kahden suosikin takaa. Ja nimensä mukaisesti tietää kyllä missä se maali on. Ehkä jopa paremmin kuin muut.

Suomenhevosten finaalissa parhaat palat vie Tapparan tiimin veikkauksen mukaan Jostois.

– Sillä on loistava paikka ja puhuuhan ne näytötkin sen puolesta! Koutsi kyllä tietää mitä voittaminen vaatii, onhan hän se sieltä hallitsevan mestarin nurkilta. Hitaasti, mutta varmasti kohti ikäluokan kärkeä nouseva Ypäjä Luotsi haastaa suosikin, myös Vixelillä on laukatta mahdollisuus olla lähellä kärkeä.

Teksti: Harri Haavisto

Kuvat: Pauli Impola

No event found!