Close

Kriterium-finalistihevosten esittelyt

LÄMMINVERISET

Everlasting Boogie

Kasvattaja: Häijään Oriasema Oy
Omistaja: First Ready Cash
Valmentaja: Kenneth Danielsen
Hoitaja: Päivi Pihlgren
Ohjastaja: Antti Teivainen

Karsintapäivän suurimmasta yllätyksestä vastasi Kenneth Danielsenin valmentama Everlasting Boogie, joka selätti kirivaiheessa EL Kickoffin ja Halley Wanian. Ruuna lähti karsintaan vaatimattomilla 1 600 euron ansioilla, mutta todisti jälleen sen faktan, että hevoset eivät voittosummiaan tiedä. Everlasting Boogien sukutausta on mielenkiintoinen, sillä sen vuotta vanhempi sisko on hurjaluokkainen Dusktodawn Boogie. Tamma muistetaan muun muassa viime vuoden Tammakriteriumin sankarittarena ja muutaman viikon takaisena Derbyvoittajana.

Massimo Hoist

Kasvattaja: Heikki Korhonen
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka Hakkarainen
Hoitaja: Jukka Hakkarainen
Ohjastaja: Mika Forss

Jukka Hakkaraisen valmentama Massimo Hoist oli karsintojen voittajista nopein, tuloksella 15,0. Urallaan kahdeksan kertaa kilpaillut ori ei ole jäänyt vielä kertaakaan ulos kolmen parhaan joukosta. Ykkössijoja Muscle Hillin pojalle on kertynyt viisi. Rahallisesti arvokkaimpia voittoja ovat olleet Kriterium-karsinnan kärkisija sekä täysosuma Forssan Kuninkuusravien kolmivuotislähdöstä. Massimo Hoistin emä Venice voitti urallaan muun muassa Tammakriteriumin sekä kahdesti Suur-Hollola-ajon ja St.Legerin, joten geenit ovat kunnossa.

Trailblazer

Kasvattaja: Ecurie la Croix Verte
Omistaja: Ecurie la Croix Verte
Valmentaja: Juuso Holttinen
Hoitaja: Jonna Pesonen
Ohjastaja: Iikka Nurmonen

Juuso Holttisen treenaama Trailblazer aloitti uransa jo kaksivuotiaana, keräten kaviourilta kaksi kakkossijaa ja yhden kolmossijan. Kolmivuotiskautensa Trailblazer starttasi toukokuussa ja kehittyi kesän aikana hienosti, mutta pilasi menestysmahdollisuuksiaan loppusuoran laukkoihin. Kriterium-karsintaan ori palasi kahden epäonnistumisen jälkeen parin kuukauden paussilta. Tauko teki hevoselle hyvää, sillä Trailblazer otti tyylikkäällä kirillä uransa ensimmäisen kärkisijan, karsintojen toiseksi kovimmalla voittotuloksella 15,1.

Crepe Match

Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky & Maini & Saku Mikkola
Omistaja: Team Credit
Valmentaja: Harri Koivunen
Hoitaja: Gisela Koivu
Ohjastaja: Olli Koivunen

Karsintalähdössä suursuosikki Ava Di Alessian kirivaiheessa selättänyt Crepe Match saapuu Kriterium-finaaliin Harri Koivusen laatutallista. Ori käynnisti uransa helmikuussa kotiradallaan Turun Metsämäessä kakkossijalla, mutta aloitti vasta kesällä hieman säännöllisemmän kilpailemisen. Kesäkuussa Crepe Match ravasi voiton Kokemäellä ja jatkoi kultakannassa myös heinäkuussa Turun Nuorten Sarjassa. Elokuussa ori voitti Teivossa Kriterium-kokeen. Viimeisimmät kaksi kisaa ovat kartuttaneet Crepe Matchin tiliä komeasti 11 000 eurolla.

Corazon Combo

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Omistaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Valmentaja: Pekka Korpi
Hoitaja: Birgitta Honkaperä
Ohjastaja: Pekka Korpi

Pekka Korven valmentama Corazon Combo aloitti uransa jo kaksivuotiaana, voittaen kaikki seitsemän kilpailuaan. Voittotehtailu jatkui myös kolmivuotiskaudella, kunnes heinäkuussa Eskilstunan E3-finaalissa Bedazzled Sox löi putken poikki, jättäen Corazon Combon toiseksi. Örebron E3-finaalissa Corazon Combo oli kolmas. Kaikki muut kilpailunsa Express Duon poika on voittanut. Kaikkiaan kärkisijoja on kertynyt 15 kappaletta, ja voittosumma on kivunnut jo lähes 200 000 euroon. Kriterium-karsinnassa ori oli piikkipaikalta vakuuttava.

Carla Combo

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Omistaja: Smokewalley Oy
Valmentaja: Pekka Korpi
Hoitaja: Jenina Hamari
Ohjastaja: Janne Korpi

Ruotsissa alku-uransa kilpaillut ja tammikuussa Solvallan valloittanut Carla Combo debytoi kotimaan kaviourilla heinäkuussa, sijoittuen Jokimaan Tammahambossa toiseksi Ava Di Alessian jälkeen. Tammakriteriumin karsinnassa Carla Combo ravasi voittoon ja oli finaalissa toinen, jälleen Ava Di Alessialle häviten. Kriterium-karsinnassa tamma oli keulasta hyvä kakkonen. Pekka Korven valmennettava on tehnyt tasaisen laadukasta jälkeä kaikissa Suomen kilpailuissaan, Kriterium-karsinnan hopeasija oli jo kuudes peräkkäinen kaksarisijoitus.

Ava Di Alessia

Kasvattaja: Fire Circle Stable
Omistaja: Fire Circle Stable & Hoopee Racing Oy
Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi
Hoitaja: Karin Vahesalu
Ohjastaja: Hannu Torvinen

Supertamma Ava Di Alessia teki komean tilin jo kaksivuotiskaudella, kun neljä kisaa tuotti yhteensä 16 500 euroa. Kauden kohokohta oli Kasvattajakruunun finaali, jossa tamma oli toinen Halley Wanian jälkeen. Kolmivuotiskaudella Ava Di Alessian meriittilistalle on lisätty Tammahambon ja Tammakriteriumin täysosumat. Kaikkiaan voittoja on kertynyt tällä kaudella jo seitsemän, ja vuositienestit ovat kivunneet jo 57 000 euroon. Kriteriumin karsinnassa Ava Di Alessia koki yllätystappion Crepe Matchille, ollen kuitenkin hyvä toinen.

Phantom Opera

Kasvattaja: Harry Friberg
Omistaja: Talli Matkalla Solvallaan
Valmentaja: Timo Korvenheimo
Hoitaja: Anni Uotila
Ohjastaja: Jarmo Saarela

Timo Korvenheimon virittelemä Phantom Opera aloitti uransa jo kaksivuotiaana, kilpaillen peräti seitsemän kertaa. Kausi sujui varsin mukavissa merkeissä, sillä tienestejä kertyi lähes 17 000 euroa. Ori voitti Baby Kriteriumin ja sijoittui SHKL Hevosenomistajapokaalissa kolmanneksi. Tänä vuonna Phantom Opera on ehtinyt voittaa kahdesti, uratienestit ovat kivunneet jo 42 500 euroon. Elokuun lopulla ori oli hyvä toinen Oulu Express -finaalissa Halley Wanian jälkeen. Kriterium-karsinnassa ori hävisi vain lujaa kirineelle Yuvarajahille.

Yuvarajah

Kasvattaja: Tero Lehterä
Omistaja: Stall Kom Igen Örjan
Valmentaja: Emma Väre
Hoitaja: Emma Väre
Ohjastaja: Emma Väre

Emma Väreen valmentama Yuvarajah on löytänyt huippuvireen juuri oikeaan aikaan. Ruuna otti uransa avausvoiton elokuun lopulla Turun Nuorten Sarjasta. Hienot esitykset saivat jatkoa myös Kriteriumin karsintalähdössä, kun Yuvarajah tykitti terävällä kirillä kärkeen. Maharajahin pojan sukua kelpaa esitellä, sillä ruunan sisaruksiin kuuluvat muun muassa voitokas Radetzky ja Kuopio Stakesin sankari Imperator. Hieman kauempaa sukupuusta löytyy myös Kriterium-voittajia Inspiration Riden ja Target Hossin kaltaisten huippunimien johdolla.

Callela Nelson

Kasvattaja: Hannu Nivola
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka Hakkarainen
Hoitaja: Henna Soininen
Ohjastaja: Jukka Torvinen

Jukka Hakkaraisen treenaama Callela Nelson esitteli lahjojaan jo kaksivuotiaana, kun se lopetteli avauskisassaan keulapaikalta Kuopion talviradalla 15,5-vauhtia ja otti niukan, mutta hallitun voiton. Kolmivuotiskaudella Callela Nelson on tehnyt 15 000 euron tilin. Rahallisesti kauden toistaiseksi paras saavutus on Oulu Expressin kolmossija. Beer Summitin poika on päässyt myös tänä vuonna kertaalleen voiton makuun, täysosuma tuli Kaustisen Toto75-ravien Nuorten Sarjassa. Kriterium-karsinnassa ruuna hävisi vain Corazon Combolle.

Halley Wania

Kasvattaja: Wania Racing Oy
Omistaja: Fincumet Group Oy & RAQ Team Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Hoitaja: Noora Tuula
Ohjastaja: Santtu Raitala

Kaksivuotiaana Kasvattajakruunun voittanut ja SHKL:n Hevosenomistajapokaalissa toiseksi sijoittunut Halley Wania on tienannut lähes 100 000 euroa. Tällä kaudella Markku Niemisen valmennettava on menestynyt myös Ruotsissa. Tamma oli Eskilstunan E3-finaalissa hyvä kolmas ja kartutti tiliään vajaalla 25 000 eurolla. Kauden toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Oulu Express -finaalista, jonka tamma voitti kilpailuennätyksellä. Kriterium-karsinnassa Halley Wania oli tasaisesta rintamasta toinen, häviten vain yllättäjä Everlasting Boogielle.

Sands Gangster

Kasvattaja: Christer Sandholm
Omistaja: Rast Oy
Valmentaja: Tero Pohjolainen
Hoitaja: Pinja Pohjolainen
Ohjastaja: Tommi Kylliäinen

Kriterium-karsinnassa vain Trailblazerille hävinnyt ja kakkossijan myötä hienosti finaaliin venynyt Sands Gangster viihtyy jatkuvasti aivan kärkisijoilla. Winter Harborin poika on kilpaillut urallaan yhdeksän kertaa ja ollut yhtä vaille kaikissa kilpailuissa kolmen parhaan joukossa. Kertaalleen Sands Gangster on jäänyt neljänneksi, mutta rahaa on tullut tasaiseen tahtiin kaikista uran kisoista. Kolmesta voitosta arvokkain on peräisin Lahden Nuorten Sarjasta maaliskuulta, tuolloin Tero Pohjolaisen valmennettava kuittasi 3 000 euroa.

SUOMENHEVOSET

Dalton Buugi

Kasvattaja: Häijään Oriasema Oy
Omistaja: Jukka Kauppinen
Valmentaja: Jukka Kauppinen
Hoitaja: Tarja Kauppinen
Ohjastaja: Jukka Kauppinen

Jukka Kauppisen valmentama Dalton Buugi oli suomenhevosten karsintojen suurimpia yllättäjiä, kun lähdön vähiten pelatuimpiin lukeutunut ori oli Lipassin jälkeen toinen. Esitys oli mainio, sillä ori juoksi valtaosan matkasta toista rataa ilman vetoapua. Vajaat 10 000 euroa urallaan tienannut ori kokeili siipiään ikäluokan parhaiden seurassa edellisen kerran Forssan Pikkuprinssissä, ollen aivan asiallinen viides. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Teivosta helmikuulta. Ennätystuloksensa 28,2 Dalton Buugi pinkoi kesäkuussa Vermossa.

Hentun Liisa

Kasvattaja: Antti Ripatti
Omistaja: Kanala Elsa & Okkolin Teemu & Sarkama Toni
Valmentaja: Teemu Okkolin
Hoitaja: Oona Halme
Ohjastaja: Teemu Okkolin

Hurjaluokkainen Hentun Liisa esitteli kykyjään jo kolmivuotiaana, kun se voitti kaikki viisi kilpailuaan. Varsakunkun finaalista tamma tienasi peräti 22 000 euroa. Voittokulku on jatkunut myös tällä kaudella, paria laukan vesittämää starttia lukuun ottamatta. Kaustisen Pikkupelimannissa tamma laukkaili hylkyyn ja Jokimaan Oulu Express -karsinnassa laukka yllätti hieman ennen maalia kärkipaikalta. Kriteriumin finaaliin Hentun Liisa lähtee kahden voiton putkessa. Täysosumat tulivat suomenhevosten Missikisasta ja Kriterium-karsinnasta.

Lipassi

Kasvattaja: Esko Härkälä
Omistaja: Heikki &  Riitta Hoffren
Valmentaja: Heikki Hoffren
Hoitaja: Heikki Hoffren
Ohjastaja: Heikki Hoffren

Heikki Hoffrenin suojatti aloitti uransa jo kolmivuotiaana, voittaen kaikki kolme kisaa. Nelivuotiskauden alku oli oriille hankala. Kauden avauksessa ravi katosi loppusuoralla ja kolmossija vaihtui hylkyyn. Kesäkuussa Jyväskylässä Lipassi polki koko matkan ravia ja voitti, mutta SHKL Cupin finaalissa arvokas kakkossija paloi lopun laukkaan. Laukka yllätti myös Pikkuprinssissä. Viimeisimmissä kisoissaan Lipassi on tehnyt hurjaa jälkeä. Oulu Expressistä irtosi karsinta- ja finaalivoitto, kärkisija oli tuloksena myös Kriterium-karsinnasta.

Rekilammen Sauli

Kasvattaja: Miia & Niko Varis
Omistaja: Talli Salaseura
Valmentaja: Seppo Suuronen
Hoitaja: Kaisa Tamminen
Ohjastaja: Henri Bollström

Toukokuussa uransa laukkastartilla aloittanut Rekilammen Sauli on sittemmin keskittynyt oleelliseen ja jälki on ollut tasaisen laadukasta. Heinäkuussa ori avasi voittotilinsä Suonenjoella ja jatkoi elokuussa kultakannassa Mikkelin Nuorten Sarjassa. Jokimaan Oulu Express -karsinnassa Seppo Suurosen suojatti oli kolmas. Kolmossija irtosi myös finaalista, Lipassin ja Wertin takana. Kriteriumin karsinnassa ori oli jälleen kolmas, Hentun Liisan ja Huisi Hipun jälkeen. Rekilammen Saulin isä Boker muistetaan Kriterium-kakkosena vuodelta 2007.

Topin Muisto

Kasvattaja: Topi Piikkilä
Omistaja: Team Märkälärvit
Valmentaja: Teemu Okkolin
Hoitaja: Emmi Kivelä
Ohjastaja: Juha Utala

Teemu Okkolinin valmentamalla Topin Muistolla oli rahakas kesä, sillä ori voitti kesäkuussa SHKL Cup -finaalin ja heinäkuussa Pikkupelimannin sekä Pikkuprinssin. Kolmesta kisasta kertyi tienestejä 39 000 euroa. Voittokulku katkesi Oulu Express -karsinnassa, kun Topin Muisto laukkasi maalisuoralla kärkipaikalta kesken voittokamppailun. Kriterium-karsinnassa ori meni koko matkan ravia ja kuittasi nelossijan myötä finaalipaikan. Topin Muiston emä Topin Musta muistetaan laadukkaana kilpatammana, joka tienasi urallaan lähes 100 000 euroa.

Landen Iita

Kasvattaja: Jani Suonperä
Omistaja: Jarkko Koppeli & Anne Toivola-Mäkinen & Antti Tupamäki
Valmentaja: Antti Tupamäki
Hoitaja: Jarkko Koppeli
Ohjastaja: Antti Tupamäki

Landen Iita selvitti tiensä Kriteriumin finaaliin paikkamalla hienosti lähtölaukkansa ja kirimällä neljänneksi. Antti Tupamäen suojatti esiintyi edukseen jo kolmivuotiaana, tienaten seitsemässä kilpailussa yhteensä reilut 15 000 euroa palkintorahoja. Suurin jättipotti jysähti lokakuussa Varsakunkun finaalissa, tuolloin Landen Iita oli toinen Hentun Liisan jälkeen. Tänä vuonna Landen Iita on tienannut reilut 8 000 euroa. Uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Seinäjoen Tammasarjasta. Oulu Expressissä ja Pikkuprinsessassa tamma oli viides.

Kojolan Costi

Kasvattaja: VK-Talli
Omistaja:VK-Talli
Valmentaja: Vesa Vuorenmaa
Hoitaja: Henna Vuorenmaa
Ohjastaja: Ari Moilanen

Vesa Vuorenmaan valmentama Kojolan Costi rikkoi Kriterium-karsinnassa tähtirajan ja riitti tuolloin ennätystuloksellaan kuudenneksi. Oulu Express -karsinnassa elokuussa Kojolan Costi laukkaili hylkyyn ja menetti mahdollisuutensa finaalipaikkaan. Forssan Kuninkuusraveissa ajetussa Pikkuprinssissä ori oli hienosti kolmas, häviten vain Topin Muistolle ja Ypäjä Pormestarille. Pikkupelimannissa ori laukkasi maalisuoralla kärkiryhmästä, hyppyyn paloi hyvä sijoitus. Oriin uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin Härmän juhannusraveista.

N.P. Onni

Kasvattaja: Anneli & Raimo Nevalainen
Omistaja: Pasi Hara
Valmentaja: Pasi Hara
Hoitaja: Satu Hara
Ohjastaja: Tuomo Ojanperä

Pasi Haran treenaaman N.P. Onnin alku-ura on ollut laukkojen sävyttämä, mutta myös menestystä on tullut. Toukokuun Kriterium-kokeessa N.P. Onni selätti kovia nimiä Wertin ja Topin Muiston johdolla. Myös elokuun lopulla ruuna ravasi Teivossa Kriterium-kokeen voittoon. Kriterium-karsinnassa maalisuoran laukka oli viedä haaveet finaalipaikasta, mutta ruuna löysi ravisävelen ajoissa ja ehti vielä kuudenneksi. N.P. Onni on urallaan mennyt vain kolmesti koko matkan ravia, tuloksena näistä kisoista on kaksi voittoa ja yksi kolmossija.

Huisi Hippu

Kasvattaja: Team Jovive
Omistaja: Sinituulia Kivipato
Valmentaja: Karoliina Mustamo
Hoitaja: Juliaana Mustamo
Ohjastaja: Kim Åkerlund

Kolmivuotiaana kahdella totosijalla aloittanut Huisi Hippu ravasi uransa avausvoiton kuluvan vuoden huhtikuussa Teivon SHKL Cup -karsinnassa. Killerillä ajetussa finaalissa Huisi Hippu pinkoi tähtituloksen ja sijoittui komeasti neljänneksi, vain Topin Muistolle, Wertille ja Ilon Viestille häviten. Forssan Kuninkuusravien Pikkuprinsessa oli Hentun Liisan näytöstä, mutta Huisi Hippu kuittasi sen takana arvokkaat kakkosrahat hyvän esityksen päätteeksi. Kriterium-karsinnassa Karoliina Mustamon valmennettava oli ennätystuloksellaan toinen.

Huikero

Kasvattaja: Anu Suutari
Omistaja: Anu Suutari
Valmentaja: Jani Ruotsalainen
Hoitaja: Anu Suutari
Ohjastaja: Jani Ruotsalainen

Viime kaudella vain kerran kilpaillut Huikero aloitti vasta kuluvan vuoden huhtikuussa säännöllisen kilpailemisen. Nelivuotiskausi alkoi komeasti kolmella voitolla. Kesäkuussa Huikero oli Jyväskylässä SHKL Cupin finaalissa viides ja pinkoi samalla itsensä tähtijuoksijaksi. Oulu Express -finaaliin Figaron poika selviytyi karsintakakkosena, Lipassin voittamassa finaalissa Huikero riitti ennätystuloksellaan neljänneksi. Kriterium-karsinnassa Jani Ruotsalaisen valmennettava nipisti jälleen kymmenyksiä ennätyksestään ja oli hyvä kolmas.

Harjan Coria

Kasvattaja: Maria & Mikko Lehto
Omistaja: Ilkka Jahnsson
Valmentaja: Ilkka Jahnsson
Hoitaja: Armi Jahnsson
Ohjastaja: Pertti Ketola

Kolmivuotiaana Seinäjoella voitokkaasti uransa startannut Harjan Coria saapuu Kriterium-finaaliin Ilkka Jahnssonin valmennustallista. Kuluvalla kaudella Harjan Coria on kilpaillut yhdeksän kertaa ja esiintynyt mukavan nousujohteisesti. Heinäkuun lopulla tamma oli Hentun Liisan ja Huisi Hipun jälkeen kolmas Pikkuprinsessassa Forssan Kuninkuusraveissa, ennätystuloksellaan 28,8. Kriterium-karsintaan Harjan Coria suoritti viimeistelyt suomenhevosten Missikisassa, jossa tamma venyi kakkoseksi. Kriterium-karsinnassa Harjan Coria oli viides.

Laurilan Jokeri

Kasvattaja: Juha-Pekka & Katriina Saarinen
Omistaja: Helinä-Talli
Valmentaja: Petri Fredin
Hoitaja: Anne Fredin
Ohjastaja: Kari Venäläinen

Petri Fredinin laittelema H.V. Tuurin poika Laurilan Jokeri avasi uransa jo kolmivuotiaana, mutta on kilpaillut säännöllisemmin vasta tällä kaudella. Nelivuotiskausi käynnistyi huhtikuussa Kuopiossa SHKL Cupin karsinnan kakkossijalla. Finaalista ori joutui jäämään pois. Kesän ja osin alkusyksynkin kisoissa laukat sotkivat merkittävästi menoa. Kriteriumin karsinnassa ravi kuitenkin maistui ja Laurilan Jokeri kolkutteli tähtirajaa, noteeraamalla tuloksen 30,1. Viidennen sijan myötä portit aukesivat myös rahakkaaseen finaaliin.

Tekstit Harri Haavisto

No event found!