Close

Kriterium-ennakkopaketti, osa 1

Suomenhevosten HögforsGST Kriteriumissa on tänä vuonna tarjolla voittajalle 46 000 euron palkintopotti. Finaali ravataan lauantaina 2. lokakuuta. Karsintalähdöt ovat ohjelmassa tiistaina 21. syyskuuta. Karsintoja ajetaan kaksi kappaletta, molemmista pääsee finaaliin kuusi parasta.

Suomenhevosten ensimmäisessä karsinnassa ikäluokkalähtöjen osalta kokeneinta kaartia edustavat Fransson, Vieskoff ja Trumppi. Muut karsinnan osallistujat ovat Zelos, Aaton Yllätys, Kokardi, Karelia, Vikun Arvo ja Suvelan Salama.

Fransson on yksi ikäluokan kuumista nimistä. Kuva: Harri Haavisto

Jo kolmivuotiaana uransa aloittanut Fransson on kuulunut käytännössä koko nelivuotiskauden ajan ikäluokan kuumimpiin nimiin. Mikko Niemistön valmennettava on sijoittunut jatkuvasti kovissa kisoissa kärjen tuntumaan, vaikka arvovoitot vielä puuttuvatkin. Pikkupelimannin ja Oulu Expressin karsinnoissa Fransson ravasi voittoon ja oli molempien finaalissa hienosti kolmas. Seinäjoen Kuninkuusraveissa ravatussa Pikkuprinssissä Fransson riitti neljänneksi. Uran toistaiseksi suurimmat setelit ovat peräisin SHKL Cupin finaalista, jossa Fransin poika oli toinen hurjan Siirin Valtsun jälkeen. Nelivuotiskausi on kartuttanut Franssonin tiliä 23 000 eurolla.

Jyrki Filatoffin valmentama Vieskoff on kilpaillut urallaan kymmenen kertaa ja on ollut yhtä vaille kaikissa starteissa kolmen parhaan joukossa. Toistaiseksi parhaita meriittejä ovat Pikkupelimannin voitto ja Pikkuprinssin kakkossija.

– Vieskoff on aloittanut uransa ihan mukavasti. Se oli varhaiskypsä, niin aloitettiin jo kolmivuotiaana. Ikäluokkalähdöt ovat kovia koitoksia ja niissä on hyviä ja lahjakkaita varsoja vastassa, niin totta kai on ollut mukavaa, kun ollaan niissä vähän onnistuttukin, Filatoff iloitsee.

Oulu Express -karsinnassa Vieskoff oli viides ja lunasti finaalipaikan, mutta ei käyttänyt tikettiä, koska osoittautui karsinnassa kipeäksi. Kriteriumin karsinnassa valmentajan ensisijainen tavoite on finaalipaikka.

– Vieskoffin lähtöpaikka on huono, joten kaiken pitää onnistua. Loppukaudella on vielä pari ikäluokkalähtöä ja jos hevonen pysyy terveenä, niin niihin koitetaan.

Oriissa on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta myös kehityskohteet ovat selkeät.

– Vauhtia on jo mukavasti, mutta Vieskoff on iso hevonen ja voimaa tarvitaan jatkossa lisää. Unelmana on, että hevosesta kehittyisi tulevaisuudessa ykkössarjojen menijä.

Vieskoff ravasi voittoon Kaustisen Pikkupelimannissa. Kuva: Suomen Hippos / Mia Mäki-Maunus

Aimo Vuorisalon virittelemä Trumppi on esiintynyt käytännössä koko kauden asiallisesti, vaikka voitot ovatkin kiertäneet. Oriilla on kilpailtu jatkuvasti tasokkaissa lähdöissä, joissa se on sijoittunut kärjen tuntumaan. Kesäkuussa SHKL Cupin finaalissa Trumppi oli kuudes. Kaustisen Pikkupelimannin karsinnasta irtosi kolmossija, finaalissa Vuorisalon suojatti oli vielä pykälän verran parempi, häviten vain Vieskoffille. Pikkuprinssissä ja Oulu Express -karsinnassa ori oli kolmas. Oulun hurjatempoisessa finaalissa Trumppi riitti kuudenneksi, kovalla ennätystuloksellaan 25,5.

Upeasukuinen Zelos on aloittanut uransa neljällä voitolla. Uran ainoa tappio tuli Teivon Kriterium-kokeessa elokuussa, kun hevonen laukkasi maalisuoralla keulapaikalta. Ilman laukkaa Zelos olisi suurella todennäköisyydellä voittanut kisan.

– Lahjakas ori on tehnyt starteissa tasaista työtä ja siltä tuntuu löytyvän sekä vauhtia että vahvuutta. Hevonen on kuitenkin vielä keskeneräinen ja tarvitsee lisää voimaa, Tapio Perttunen huomauttaa.

Finaalipaikka on ravin maistuessa lähellä, mutta suurimmat haaveet ovat vasta pidemmällä tulevaisuudessa.

– Karsinnoissa ajetaan uran ensimmäinen autolähtö, joka on pieni kysymysmerkki. Ravia mennessään hevonen on toivottavasti finaalissa. Jatkossa ja pidemmällä tähtäimellä Zeloksesta on suuret odotukset.

Hevosen omistaja Suvi Perttunen odottaa innoissaan Kriterium-karsintaa.

– Hyvillä mielin lähdetään mukaan, on upeaa nähdä oman hevosen nimi listoilla. Ensimmäinen autolähtö tuo jännitystä, mutta uskon että Zelos tekee parhaansa. Katsotaan mihin se riittää.

Zeloksen sukutausta kestää totisesti vertailun paremmissakin piireissä, sillä sen sisaruksia ovat muun muassa Zeus, Vixen, Vixus ja Vixeli. Nelikko on tienannut kaviourilta yli 800 000 euroa. Aika näyttää, millaisen siivun euroja Zelos tuo huippuperiyttäjä Xenan jälkeläisten kokonaispottiin.

Antti Ojanperä marssittaa Kriterium-karsintoihin Aaton Yllätyksen. Kuva: Suomen Hippos / Juho Hämäläinen.

Antti Ojanperän valmentama Aaton Yllätys aloitti uransa kolmivuotiaana Teemu Okkolinilta käsin, mutta siirtyi ennen Varsakunkku-finaalia Ojanperän talliin. Finaalissa Aaton Yllätys oli viides ja tienasi mukavasti 1 500 euroa. Nelivuotiskautensa totosijoilla aloittanut ori ei kilpaillut kesällä, mutta palasi elokuussa radoille ja suoraan kovaan tehtävään, Oulu Express -karsintaan. Metkutuksen poika jäi kisassa seitsemänneksi ja karsiutui niukasti finaalista. Ori pinkoi kuitenkin karsinnassa ennätystuloksensa 29,2.

Hannu Hietasen osaavista käsistä karsintoihin saapuva Vikun Arvo on aloittanut uransa mukavasti kärkipään sijoituksilla. Teivon Kriterium-kokeessa loppusuoran laukka katkaisi totosijojen putken, ilman laukkaa Vikun Arvo olisi ollut tuolloinkin toinen. Ori viimeisteli kuntoaan Kriterium-karsintaa silmällä pitäen Oulussa elokuun lopulla. Tyylikäs voitto irtosi ennätystuloksella 29,2.

Pekka Vilpposen treenaama Karelia aloitti uransa varsin lupaavaan tyyliin jo kolmivuotiaana, tienaten yli 6 000 euroa palkintorahoja. Marraskuussa Karelia oli Jyväskylässä ajetussa Junnustartti-finaalissa toinen Siirin Valtsun jälkeen. Nelivuotiskaudella Karelia ei ole toistaiseksi yltänyt valtaviin mainetekoihin, mutta on parannellut viime kisoissaan tasaiseen tahtiin ennätystään. Pikkuprinssissä Karelia oli kahdeksas, Oulu Express -karsinnassa viides ja finaalissa kuudes. Finaalissa ori kellotti ennätystuloksensa 28,3.

Epävarman, mutta samalla myös kyvykkään oloinen Suvelan Salama on päässyt urallaan jo pariin otteeseen voittokantaan. Uran avausvoitto irtosi toukokuussa Kokkolasta. Jälkimmäinen voitto puolestaan on peräisin Ylivieskan Nuorten Sarjasta ja se kartutti Olavi Koiviston valmennettavan tiliä 2 000 eurolla. Tähtiraja on toistaiseksi rikkomatta, mutta ennätyskuntoinen ori taatusti pystyy siihen ravin maistuessa jo aivan lähitulevaisuudessa.

Erkki Mäkipelkolan Kokardi kuuluu kisan kokemattomaan kaartiin. Ruuna aloitti uransa voitokkaasti toukokuussa, mutta laukat sotkivat menoa seuraavissa kilpailuissa. Pikkupelimannin karsinnasta Kokardi jäi pois. Elo-syyskuun kilpailuissa ruuna on parannellut hiljalleen ennätystään, joka kirjataan nyt lukemiin 34,2.

Teksti: Harri Haavisto

No event found!